Chorvatská republika Herceg-Bosna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chorvatská republika Herceg-Bosna
Hrvatska Republika Herceg-Bosna
 Socialistická republika Bosna a Hercegovina 1991–1996 Federace Bosny a Hercegoviny 
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Geografie
Mapa
Obyvatelstvo
Státní útvar
Státní útvary a území
Předcházející
Socialistická republika Bosna a Hercegovina Socialistická republika Bosna a Hercegovina
Následující
Federace Bosny a Hercegoviny Federace Bosny a Hercegoviny

Chorvatská republika Herceg-Bosna (chorvatsky Hrvatska Republika Herceg-Bosna) byla chorvatská územní správní jednotka na území Bosny a Hercegoviny. Vznikla 28. srpna 1993 z Chorvatského společenství Herceg-Bosna, které bylo vytvořeno dne 18. listopadu 1991 jako politická, kulturní a hospodářská regionální jednotka Chorvatů v Bosně a Hercegovině. Chorvatské politické vedení ji opravňovalo jako reakci na srbskou intervenci v Chorvatsku a v Bosně a Hercegovině. V srpnu 1993 se v návaznosti na Owen-Stoltenbergův mírový plán transformovala na republiku.

Chorvatská republika Herceg-Bosna byla spolu s Chorvatskem a Bosnou a Hercegovinou signatářem Washingtonské dohody 18. března 1994, v níž bylo dohodnuto vytvoření Federace Bosny a Hercegoviny jako společenství chorvatských a bosenských lidí, s cílem pozdější federalizace celého státu. Fakticky však nadále existovala i po přijetí ústavy Federace Bosny a Hercegoviny 30. března 1994 a zanikla až 14. srpna 1996, kdy byly všechny pravomoci vlády Herceg-Bosny převedeny na vládu federace.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Hrvatska Republika Herceg-Bosna na chorvatské Wikipedii a Chorvátska republika Herceg-Bosna na slovenské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]