Chorupniansky potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Chorupnianský potok)
Chorupniansky potok
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Délka toku4,8 km
SvětadílEvropa
Zdrojnice
Ústí
Protéká
SlovenskoSlovensko Slovensko (Žilinský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Váh, Boca, Malužiná
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chorupniansky potok (česky Chorupenský potok) je potok v horním Liptově, v jižní části okresu Liptovský Mikuláš. Je to levostranný přítok Malužiné, měří 4,8 km a je vodním tokem V. řádu. Protéká východní částí Národního parku Nízké Tatry přes Chorupnianskou dolinu.

Pramen[editovat | editovat zdroj]

Teče v Nízkých Tatrách, v podcelku Kráľovohoľské Tatry, pramení na východo-jihovýchodním svahu Fišiarky (1478 m) v nadmořské výšce přibližně 1300 m.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Od pramene teče nejprve směrem na jihojihovýchod, následně na východo-severovýchod, zprava přibírá občasný přítok z jihozápadního svahu Vrbovce (1394 m) a pokračuje na sever. Dále přibírá pravostranný přítok ze severního svahu Vrbovce, pak vytváří oblouk vypnutý na východ a teče v blízkosti myslivny Chorupné na levém břehu. Vzápětí přibírá levostranný přítok ze Suché doliny, následně z téže strany i přítok z jižního svahu Špíglového (1281 m) a krátký přítok z východního svahu Špíglového. Nakonec se stáčí na severovýchod a ve střední části Malužinské doliny, na katastrálním území obce Malužiná a jižně od myslivny Predné, ústí v nadmořské výšce cca 824 m do Malužiné.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chorupniansky potok na slovenské Wikipedii.