Chmelař (rybník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chmelař
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rok1960
Rozloha68 ha
Max. hloubka4 m
Ostatní
Typrybník
Přítok vodyČervený potok, Loubní potok
Odtok vodyÚštěcký potok
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rybník Chmelař (též zvaný jezero Chmelař) se nachází na Českém Předměstí nedaleko od centra města Úštěk v okrese Litoměřice v Ústeckém kraji,. Vedle Máchova jezera jde o zřejmě nejznámější vodní plochu kraje.

V minulosti byl několikrát zrušen a obnoven. Založen byl zřejmě za dob vlády Karla IV., který zakládal rybníky v sousedním Českolipsku.[1]

Jediný zachovalý původně středověký rybník poblíž je úštěcký rybník Barvíř.

Předchůdce Chmelaře, Velký rybník, byl v minulosti vysušen a na jeho místě vyrostla vesnice Zelená Ves, která se nyní nachází pod hladinou rybníka. Vodní plocha byla obnovena na počátku šedesátých let 20. století a pojmenována Chmelař. Název pravděpodobně odkazuje na tradici pěstování chmele v této oblasti.

Sypaná hráz dlouhá 400 metrů se nachází na jižní straně rybníka podél železniční trati Lovosice – Česká Lípa. Rybník je napájen Červeným potokem a částí průtoku Loubního potoka, který je nadlepšován díky náhonu postavenému z Levínského potoka. V rámci výstavby náhonu bylo upraveno i koryto Červeného potoka před vtokem do Chmelaře.[2] Přes rybník Barvíř je voda odváděna do Úštěckého potoka. Rybník je užíván především k rekreaci. Kromě několika kempů k němu přiléhá chatová oblast Habřinská stráň, k dispozici turistům jsou dvě pláže a tradiční kulturní program. Chmelař obhospodařuje Rybářství Doksy, výlovy se konají každoročně na přelomu října a listopadu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KOUTEK, Tomáš. Nejkrásnější české rybníky. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Brána, 2008. 440 s. ISBN 978-80-7243-376-6. S. 127. 
  2. Základní údaje o vodních tocích na území města Úštěk [online]. Město Úštěk [cit. 2020-05-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KOUTEK, Tomáš. Nejkrásnější české rybníky. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Brána, 2008. 440 s. ISBN 978-80-7243-376-6.