Chloumecký hřbet

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chloumecký hřbet
Jižní strana hřbetu od Strašnovského lesa
Jižní strana hřbetu od Strašnovského lesa

Nejvyšší bod367 m n. m. (U doubku)
Délka13 km
Rozloha44 km²

Nadřazená jednotkaTurnovská pahorkatina
Sousední
jednotky
Mladoboleslavská kotlina
Jičíněveská pahorkatina
Luštěnická kotlina
Jabkenická plošina[1]

SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
Chloumecký hřbet na mapě Česka
Chloumecký hřbet na mapě Česka
Map
Horninyjílovec, pískovec, slínovec
PovodíKlenice, Vlkava
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chloumecký hřbet (někdy zván též Chlumecký hřbet či častěji jednoduše Chlum) je geomorfologický okrsek při jižním okraji Turnovské pahorkatiny ležící v okrese Mladá Boleslav, ve Středočeském kraji. Území okrsku zvenčí vymezují sídla Mladá Boleslav na severozápadě, Domousnice na východě, Ledce na jihovýchodě a Dobrovice na jihu. Na hřbetu a zejména jeho svazích leží množství dalších menších sídel (obce a vesnice).

Charakter území[editovat | editovat zdroj]

Vrchol U doubku s vysílačem

Hřbet tvoří rozvodí mezi Klenicí na severu a Vlkavou na jihu, rozvodnice probíhá při hraně příkřejšího zalesněného severního svahu. Na několika místech Chloumeckého hřbetu jsou příčná údolí se sezónními či trvalými drobnými toky, z nichž nejvýznamnější jsou Žerčický potok a Trnávka se soustavami rybníčků. V celém území je několik malých vrstevných pramenů a při úpatí svahů menší rybníky (u Jemník, Dolánek, Března). Hřbet je zalesněn ze 40%, především na obvodových svazích středně velkými lesy s převahou dubu a habru. Na severním svahu rostou bučiny a hojné borové a smrkové porosty, na jižních svazích jsou četnější sady a křoviny.

V západní části leží výrazný val Švédské šance – zbytky slovanského hradiště z 9. století a místo dalekých výhledů k západu. Další hradiště, a později i tvrz, stávaly o kilometr jižněji za vsí Chloumek v místě zvaném Na Hrádku – zachovaly se ale jen terénní nerovnosti. Na území hřbetu jsou vyhlášeny přírodní parky Chlum a Čížovky.[2][3][4]

Geomorfologické členění[editovat | editovat zdroj]

Okrsek Chloumecký hřbet náleží do celku Jičínská pahorkatina a podcelku Turnovská pahorkatina. Dále se již nečlení. Hřbet sousedí s dvěma okrsky Turnovské pahorkatiny (Mladoboleslavská kotlina na severu, Jičíněveská pahorkatina na východě) a s dvěma okrsky Dolnojizerské tabule (Luštěnická kotlina na západě a jihu a Jabkenická plošina na jihovýchodě).[1]

Chloumecký hřbet ze svahu Baby

Významné vrcholy[editovat | editovat zdroj]

Nejvyšším bodem Chloumeckého hřbetu je vrchol U doubku (367 m n. m.).

  • U doubku (367 m)
  • Švédské šance (366 m)
  • Kněžský (366 m)
  • Křemenice (336 m)
  • Telib (322 m)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha: Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6. 
  2. DEMEK, Jaromír; MACKOVČIN, Peter, a kolektiv. Zeměpisný lexikon ČR: Hory a nížiny. 2. vyd. Brno: AOPK ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9. 
  3. Chráněná území na Boleslavsku [online]. [cit. 2013-09-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-07-05. 
  4. Chloumek u Mladé Boleslavi [online]. [cit. 2013-09-01]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]