Chiltern Hills

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chiltern Hills

StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chiltern Hills nebo také The Chilterns je pahorkatina v Anglii. Nachází se severozápadně od Londýna na území hrabství Oxfordshire, Buckinghamshire, Bedfordshire a Hertfordshire.[1] Má rozlohu 833 km² a nejvyšším bodem je Haddington Hill (267 m n. m.).

Pahorkatina je tvořena křídou a vznikla před 65–95 miliony let. V období würmu tudy procházela hranice zalednění. Kopce jsou porostlé převážně bukovými a habrovými lesy, což se odráží ve zdejší tradici nábytkářství, o níž se zmiňuje již Daniel Defoe.[2] Nacházejí se zde také pastviny a obilná pole, těží se křída a pazourek, oblast je známá i kvalitní minerální vodou. Chiltern Hills patří do povodí Temže, hlavními řekami jsou Lea a Colne. Významnými městy jsou Luton, High Wycombe, Amersham a Henley-on-Thames. Lokalita Zouches Farm je známá díky rozhlasovému vysílači. Soutěskou Aston Rowant Cutting prochází dálnice M40 z Londýna do Birminghamu.

Od roku 1965 je oblast chráněna jako Area of Outstanding Natural Beauty. Nedaleko Chalfont St Peter byl v roce 1981 otevřen skanzen místní architektury.[3] Přes kopce vede cesta The Ridgeway, která byla využívána již před pěti tisíci lety.[4] Římané zde založili pevnost Verulamium.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Encyclopaedia Britannica Dostupné online
  2. Wycombe Dostupné online Archivováno 5. 8. 2020 na Wayback Machine.
  3. Visit Southeast England Dostupné online
  4. Historic UK Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]