Chesterfieldské ostrovy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Chesterfieldovy ostrovy)
Chesterfieldské ostrovy
Mapa
Geografie
Poloha
Rozloha85 ha
Počet ostrovů11
Časové pásmo+11
Země
Státzámořská Francie
Obyvatelstvo
Počet obyvatelneobydlené

Chesterfieldské ostrovy (îles Chesterfield) jsou francouzské souostroví v Korálovém moři, 550 km severozápadně od ostrova Grande-Terre, hlavního ostrova Nové Kaledonie. Ostrovy jsou pojmenovány po velrybářské lodi Chesterfield, které velel Matthew Bowes Alt, jenž se v roce 1790 přes Korálové moře plavil.[1]

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Chesterfieldské ostrovy, někdy označované jako Chesterfield Reefs nebo Chesterfield Group, jsou nejdůležitější z mnoha neobydlených korálových písečných ostrovů. Souostroví je 120 km dlouhé a 70 km široké. Skládá se z 11 neobydlených ostrůvků a mnoha útesů. Rozloha ostrovů je menší než 10 km². Některé menší ostrovy jsou zaplavovány a mění se vlivem větru a mořské vody, větší jsou stabilizované růstem trávy, popínavých rostlin a nízkých stromů.

Chesterfieldské ostrovy jsou nyní součástí území Nové Kaledonie. Ostrovy nacházející se dále na západ od Chesterfieldských ostrovů jsou již součástí australského území Ostrovy Korálového moře. Ostrovy se rozkládají na ploše přibližně 3500 km².

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chesterfield Islands na anglické Wikipedii.

  1. FLINDERS, Matthew. A Voyage to Terra Australis Volume I. www.gutenberg.org [online]. Gutenberg's, 1801, 1802 a 1803 [cit. 2020-05-06]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]