Chata u Zeleného plesa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chata u Zeleného plesa
Chata u Zeleného plesa
Chata u Zeleného plesa
Základní informace
Výstavba1897
Současný majitelSHS JAMES a KST
Poloha
AdresaVysoké Tatry, SlovenskoSlovensko Slovensko
PohoříVysoké Tatry
Nadmořská výška1550 m n. m.
Souřadnice
Map
Další informace
Webhttp://chataprizelenomplese.sk
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chata u Zeleného plesa (slovensky Chata pri Zelenom plese, v minulosti známá jako Brnčalova chata nebo hovorově Brnčalka) je horská chata v severovýchodní části Vysokých Tater. Leží na konci Doliny Zeleného plesa na severním břehu Zeleného plesa. Nad chatou se zdvíhají nejvyšší stěny Vysokých Tater, a proto je prvotřídním cílem pro horolezce, turisty a lyžaře.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dolina Zeleného plesa byla dobře známá hledačům vzácných kovů a drahokamů nejpozději v 18. století. V její dolní části se pásly ovce a zřejmě zde stával primitivní útulek. První turisticky využívaná Egidova chata byla postavena roku 1876 na Rakouské polaně v Predných Meďodolech. Roku 1887 byla přemístěna na jižní břeh Zeleného plesa, kde roku 1890 shořela. Nová Fridrichova chata byla postavena na dnešním místě na severním břehu plesa roku 1897. Od té doby prošla mnoha rekonstrukcemi a opravami. Mezi světovými válkami se jí říkalo chata pod Jastrabou vežou, v roce 1950 nesla jméno na počest organizátora socialistické tělovýchovy Alberta Brnčala[1], který zahynul pod Jastrabím sedlem. V roce 1992 se oficiálně vrátil její staronový název.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V současnosti Chata pri Zelenom plese nabízí ubytování a občerstvení po celý rok. Je východiskem především pro horolezecké výstupy na Kežmarský štít, Lomnický štít, Jastrabí vežu, Černý štít a Kozí štít včetně hřebene Žeruchových věží. Turisté nejčastěji stoupají na Jahňací štít, přecházejí přes Baranie sedlo, Kopské sedlo a Velkou Svišťovku. Lyžaři sjíždějí Velkou Zmrzlou dolinu, Měděnou kotlinu a Červenou dolinku.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Sídlí zde stanice horské služby a chata je významnou křižovatkou turistických stezek:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]