Charterový let

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Charter)
Boeing 737-800 českého charterového dopravce Travel Service přistávající v dovolenkové destinaci na Letišti Madeira

Charterový let (z anglického charter – pronajmout si)[1] je nepravidelný letecký spoj, který se objednává pro velké skupiny cestujících, jeho opakem je pravidelný let. Typickým příkladem charteru je pronájem kapacity letadla cestovní kanceláři, která jej realizuje pro své klienty. Stává se, že v charterovém letu zůstane volný určitý počet letenek, které následně cestovní kancelář dá do volného prodeje.

Neznamená to ovšem, že letenky jsou v porovnání s cenami pravidelných linkových letů levnější. Cestovní kancelář nebo jiný objednatel letu platí pronajímateli smluvní cenu, ve které jsou zohledněny veškeré náklady.

Pravidelné lety bývají oproti těm charterovým v případě potřeby na letištích upřednostňovány.[1]

Rozdělení[editovat | editovat zdroj]

V praxi se rozlišují dva základní typy charterových letů:

  • ad-hoc charterové lety je jednorázový (zpětný) let nepřístupný pro veřejnost, objednaný pro určitý účel. Využívá se například na přepravu sportovní reprezentace či fanoušků,[2] vojenské pomoci, delegace společností (v tom případě může jít o přepravu business jetem).'
  • pravidelné charterové lety jsou charterové lety provozovány na charterové bázi. Na rozdíl od pravidelných letů mají ale jen sezónní (letní či zimní) nebo jinak omezené trvání. Využívají je především charterové letecké společnosti spolu s cestovními kancelářemi při dovolenkových sezónách případně ozbrojené síly při přepravě personálu na pravidelné bázi (např. při odsunu vojáků).

Mezi charterové lety můžeme zařazovat i tzv. aerotaxi (letecké taxi), je letadlo či služba poskytovaná leteckými společnostmi, pro komerční leteckou individuální přepravu lidí a nákladu, k ní se často používají tzv. business jety.

Charterové letecké společnosti[editovat | editovat zdroj]

Největší charterová letecká společnost v roce 2016 byly irsko-britské Thomson Airways, další jsou například turecké Corendon Airlines.

Seznam charterových leteckých společností následujících zemí v roce 2017:

Česko[editovat | editovat zdroj]

Slovensko[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Charterový let na slovenské Wikipedii.

  1. a b Charterové lety. leteckaspolecnost.cz [online]. [cit. 2017-01-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-01-03. 
  2. Fotbalové EURO 2016 a charterový let na míru přímo na zápas. Charter advisory [online]. 2016 [cit. 2017-01-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-01-03.