Charlotte Montagu Douglas Scott, vévodkyně z Buccleuch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Její Milost Vévodkyně z Buccleuch a Queensberry, VA
Akvarel Charlotte Montagu Douglas Scott, vévodkyně z Buccleuch, a její dcery Victorie, který byl v roce 1947 darován královně Viktorii
Akvarel Charlotte Montagu Douglas Scott, vévodkyně z Buccleuch, a její dcery Victorie, který byl v roce 1947 darován královně Viktorii
Rodné jménoCharlotte Anne Thynne
Narození10. dubna 1811
Longleat, Wiltshire
Úmrtí28. března 1895
Ditton Park, Buckinghamshire
Místo pohřbenípalác Dalkeith
PovoláníMistress of the Robes
Aktivní roky1841–1846
Titulvévodkyně z Buccleuch a Queensberry
OceněníKrálovský řád Viktorie a Alberta
ChoťWalter Montagu Douglas Scott, 5. vévoda z Buccleuch
DětiWilliam Montagu Douglas Scott, 6. vévoda z Buccleuch
Henry Montagu-Scott, 1. baron Montagu z Beaulieu
Walter Charles Montagu Douglas Scott
Charles Montagu Douglas Scott
Victoria Alexandrina Montagu Douglas Scott
Margaret Elizabeth Montagu Douglas Scott
Mary Charlotte Montagu Douglas Scott
RodičeThomas Thynne, 2. markýz z Bathu a Isabella Elizabeth Byngová
PříbuzníHenry Thynne, 3rd Marquess of Bath[1], Louisa Thynne[1], Lord Charles Thynne[1] a Lord John Thynne[1] (sourozenci)
John Montagu Douglas Scott, 7th Duke of Buccleuch, Lord Herbert Scott[1], George Montagu-Douglas-Scott, Walter Scott, Earl of Dalkeith, Katharine Mary (née Montagu-Douglas-Scott), vicomtesse Hampden[2], Lord Henry Scott[2], Lady Constance Montagu Douglas Scott[2] a Francis George Montagu-Douglas-Scott[2] (vnoučata)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Charlotte Montagu Douglas Scott, vévodkyně z Buccleuch, VA (rozená Thynne; 10. dubna 1811, Longleat – 28. března 1895, Ditton Park) byla britská peerka, dcera Thomase Thynnea, 2. markýze z Bathu. V roce 1829 se provdala za Waltera Montagu Douglas Scotta, 5. vévodu z Buccleuch. Měli spolu sedm dětí, včetně Williama Montagu Douglas Scotta, 6. vévody z Buccleuch; Henryho Montagu-Scotta, 1. barona Montagu z Beaulieu; a admirála britského královského námořnictva Charlese Montagu Douglas Scotta.

V letech 1841 až 1846 sloužila jako Mistress of the Robes královny Viktorie jako členka vlády Roberta Peela. Její manžel, neochvějný konzervativec, také sloužil v Peelově vládě, a vévodkyně využívala své konexe k získání přízně pro své bratry. S královnou zůstaly doživotními přítelkyněmi, přičemž se královna stala kmotrou Charlottiny dcery Victorie. Charlotte královně radila při její návštěvě Skotska. V roce 1860 vévodkyně přestoupila ke katolické víře. Zapojila se do filantropického úsilí ve Skotsku a zemřela v roce 1895 v Ditton Parku.

Původ a rodina[editovat | editovat zdroj]

Charlotte Anne Thynne se narodila 10. dubna 1811 v sídle své rodiny v Longleat, Wiltshire jako nejmladší dcera a desáté dítě Thomase Thynnea, 2. markýze z Bathu, a Isabelly Elizabeth Byngové, dcery George Bynga, 4. vikomta Torringtona. Mezi její sourozence patřili Henry Thynne, 3. markýz z Bathu; Elizabeth Campbellová, hraběnka Cawdorová; a Louisa Lascellesová, hraběnka z Harewoodu.

Manželství[editovat | editovat zdroj]

13. března 1829 se sedmnáctiletá Charlotte v kostele sv. Jiří na Hanover Square v Londýně provdala za o pět let staršího Waltera Montagu Douglas Scotta, 5. vévodu z Buccleuch, čímž se stala vévodkyní z Buccleuch a Queensberry. Vévodou se Walter stal ve třinácti letech po smrti svého otce. Podle současného časopisu The Lady's Realm jejich „romantické“ zasnoubení následovalo poté, co mladý vévoda navštívil jejího otce a setkal se s lady Charlotte. Když se loučili, viděl v jejích očích slzy, které ho přiměly, aby otočil kočár a obrátil se přímo k jejímu otci se žádostí o její ruku. Páru se později narodili čtyři synové a tři dcery. Mezi jejich dětmi byli William Montagu Douglas Scott, 6. vévoda z Buccleuch a Henry Montagu-Scott, 1. baron Montagu z Beaulieu.

Pozdější život[editovat | editovat zdroj]

V roce 1841 se Charlotte stala po vévodkyni ze Sutherlandu Mistress of the Robes královny Viktorie. Nový premiér Robert Peel ji osobně vybral za členku svého nově vzniklé vlády. Post později zastávala také její snacha Louisa. Její manžel byl neochvějný konzervativec a v letech 1842 až 1845 působil jako lord tajné pečetě v Peelově vládě; vévodkyně využívala své konexe k získání přízně pro své bratry.

Vévodkyně z Buccleuchu a královna Viktorie byly celoživotními přítelkyněmi, přičemž panovnice vévodkyni popsala jako „příjemnou, rozumnou a chytrou osobu“. V roce 1842 jí Charlotte v Buckinghamském paláci během příprav na královninu návštěvu Skotska radila ohledně země. Vévoda a vévodkyně pomáhali bavit královnu a prince Alberta po jejich příjezdu do Dalkeithu. Historik Alex Tyrrell píše, že vévodkyně pomohla "upevnit vliv konzervativců v královské domácnosti a působit proti vzpomínkám na Bedchamber Crisis." Královna se stala kmotrou Charlottiny dcery Victorie Alexandrine, která byla pokřtěna v dubnu 1845 v Buckinghamském paláci. Montagu-Douglas-Scottovi byli patrony umělce Roberta Thorburna a pověřili ho, aby namaloval několik portrétů vévodkyně, včetně dvojportrétu jí a dcery Victorie; ten byl v roce 1847 darován královně Viktorii.

Vévodkyně z Buccleuch rezignovala na svůj post Mistress of the Robes v roce 1846 a byla nahrazena vévodkyní ze Sutherlandu. Obdržela Královský řád Viktorie a Alberta třetí třídy.

Vévodkynina hluboká víra byla ovlivněna jejím bratrem, reverendem Johnem Thynnem, který byl vysokým církevním kanovníkem ve Westminsterském opatství. S manželem v Dalkeithu postavili episkopální kostel Panny Marie. K vévodově zármutku konvertovala v roce 1860 k římskokatolické církvi, „poté, co se po mnoho let potýkala se svým svědomím kvůli utrpení, které by to způsobilo jejímu presbyteriánskému manželovi.“ Brzy po svatbě se spřátelila s Cecil, markýzou z Lothianu, další přední skotskou katoličkou. Společně se věnovaly filantropické práci v Edinburghu a lady Lothianová pomohla přesvědčit vévodkyni, aby se rozhodla konvertovat. Její bratr Charles také konvertoval ke katolicismu.

Vévodkyně měla ráda zahradničení a terénní úpravy a mnoho času trávila dozorem nad zahradami hradu Drumlanrig. Její manžel zemřel v dubnu 1884 a ona se pak přestěhovala do Ditton Parku ve Slough, Buckinghamshire. Hodně ji zasáhla smrt jejího syna Waltera v roce 1895; The Lady's Realm napsal, že se z toho vévodkyně vdova "nikdy nevzpamatovala". Zemřela v Ditton Park 28. března 1895 a byla pohřbena v Dalkeith Palace. Až do své smrti podporovala řeholní kongregaci Chudí služebníci Matky Boží a věnovala se i dalším aktivitám.

Role vévodkyně se objevila ve 2. sérii televizního drama Victoria, v němž ji ztvárnila britská herečka Diana Rigg.

Potomci[editovat | editovat zdroj]

Vévodský manželský pár měl spolu sedm dětí, čtyři syny a tři dcery:

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

 
 
 
 
 
Thomas Thynne
 
 
Thomas Thynne, 2. vikomt Weymouth
 
 
 
 
 
 
Mary Villiersová
 
 
Thomas Thynne, 1. markýz z Bathu
 
 
 
 
 
 
John Carteret, 2. hrabě Granville
 
 
Louisa Carteretová
 
 
 
 
 
 
Frances Worsleyová
 
 
Thomas Thynne, 2. markýz z Bathu
 
 
 
 
 
 
Henry Bentinck, 1. vévoda z Portlandu
 
 
William Bentinck, 2. vévoda z Portlandu
 
 
 
 
 
 
Elizabeth Noelová
 
 
Elizabeth Bentincková
 
 
 
 
 
 
Edward Harley, 2. hrabě z Oxfordu a hrabě Mortimer
 
 
Margaret Harleyová
 
 
 
 
 
 
Henrietta Cavendish Hollesová
 
Charlotte Montagu Douglas Scott, vévodkyně z Buccleuch
 
 
 
 
 
George Byng, 1. vikomt Torrington
 
 
George Byng, 3. vikomt Torrington
 
 
 
 
 
 
Margaret Masterová
 
 
George Byng, 4. vikomt Torrington
 
 
 
 
 
 
Lionel Daniel
 
 
Elizabeth Danielová
 
 
 
 
 
 
Martha Masterová
 
 
Isabella Elizabeth Byngová
 
 
 
 
 
 
Charles Boyle, 4. hrabě z Orrery
 
 
John Boyle, 5. hrabě z Corku
 
 
 
 
 
 
Elizabeth Cecilová
 
 
Lucy Boyleová
 
 
 
 
 
 
John Hamilton
 
 
Margaret Hamiltonová
 
 
 
 
 
 
Lucy Doppingová
 

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Charlotte Montagu Douglas Scott, Duchess of Buccleuch na anglické Wikipedii.

  1. a b c d e Kindred Britain.
  2. a b c d Darryl Roger Lundy: The Peerage.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Vévodkyně z Buccleuch a Queensberry
Předchůdce:
Harriet Townshendová
18291884
Charlotte Montagu Douglas Scott, vévodkyně z Buccleuch
Nástupce:
Louisa Hamiltonová
Mistress of the Robes
Předchůdce:
vévodkyně ze Sutherlandu
18411846
Charlotte Montagu Douglas Scott, vévodkyně z Buccleuch
Nástupce:
vévodkyně ze Sutherlandu