Charles Williams

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Charles W. S. Williams)
Další významy jsou uvedeny na stránce Charles Williams (rozcestník).
Charles Williams
Narození20. září 1886
Londýn
Úmrtí15. května 1945 (ve věku 58 let)
Oxford
Místo pohřbeníOxford
Alma materUniversity College London
St Albans School
Povoláníspisovatel, básník, romanopisec, scenárista, literární kritik a teolog
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Charles Walter Stansby Williams (20. září 1886, Londýn15. května 1945, Oxford) byl britský básník, romanopisec, teolog a literární kritik, člen Inklings a člen Zlatého úsvitu.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Williams se narodil roku 1886 v Londýně jako jediný syn Richarda a Mary Williamsových z Islingtonu. Měl sestru Edith, která se narodila v roce 1889. Vystudoval na St. Albans School v Hertfordshireu. Získal stipendium na University College London, ale roku 1904 odtud musel bez titulu odejít, neboť rodina neměla dostatek prostředků na jeho studia.

Ve stejném roce začal pracovat v metodistickém knihkupectví. Roku 1908 ho zaměstnal Oxford University Press – nejdříve jako pomocného korektora, rychle se však dostal až na pozici editora. Až do své smrti v roce 1945 pracoval v Oxford University Press na různých, stále důležitějších pozicích. Jedním z jeho největších vydavatelských úspěchů se stalo první rozsáhlejší anglické vydání série děl dánského filozofa Sørena Kierkegaarda.[1]

Charles Williams je pohřben na Holywellském hřbitově v Oxfordu.[2] Na jeho náhrobním kameni stojí "Poet" (básník) a "Under the Mercy" (doslova "pod boží shovívavostí"), což byla fráze, kterou často používal ve svých knihách i v osobním životě.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Charles Williams (British writer) na anglické Wikipedii.

  1. (anglicky)PAULUS, Michael J. From a Publisher's Point of View: Charles Williams's Role in Publishing Kierkegaard in English [online]. 2010-02-18 [cit. 2010-11-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-08-26. (anglicky) 
  2. a b (anglicky) Under the Mercy [online]. Oxford: The Inklings, 2007-03-28 [cit. 2010-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]