Chamberí (stanice metra v Madridu)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Chamberí (stanice metra))
Chamberí
Chamberí
Chamberí
StátŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
MěstoMadrid
ČtvrťChamberí
UliceCalle de Luchana
Calle de Santa Engracia
Vznik1919
Uzavření1966
Linky
Technické informace
Počet nástupišť2
Délka nástupiště60 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chamberí (plným názvem španělsky Estación de Chamberí) je stanice metra ve stejnojmenném městském obvodu v centru španělského hlavního města Madridu. V současnosti nefunguje pro cestující, v roce 1966 byla uzavřena. Nachází se na trati linky 1.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Nachází se na lince 1 madridského metra mezi stanicemi Bilbao a Iglesia. První trasu metra v Madridu otevřel 17. října 1919 král Alfons XIII. Vedla od stanice Sol (z náměstí Puerta del Sol) směrem na sever do stanice Cuatro Caminos. Trasa měla asi 3,5 km a 8 stanic, mezi kterými byla také stanice Chamberí.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V srpnu 2008 byla znovuotevřena jako muzeum. Vstupné se neplatí a návštěvníci se mohou procházet po prostorách staré stanice a dostat se až na nástupiště. Kolejiště je od nástupiště odděleno vysokou skleněnou zdí a tak návštěvníci mají možnost vidět plný provoz metra linky 1 – vlaky stanici samozřejmě projíždějí.

V areálu se nachází staré mapy, tabule, nástěnky a různé informace, které souvisely s provozem metra v Madridu v minulosti.

Vstup do muzea se nachází na křižovatce ulic Calle de Luchana a Calle de Santa Engracia.

Vstup[editovat | editovat zdroj]

Stanice je přístupná veřejnosti ve čtvrtek od 10.00 do 13.00, v pátek 11.00–19.00, v sobotu a v neděli 11.00–15.00.[1] Na Boží hod vánoční a na Nový rok je stanice zavřena, ve dnech ostatních svátků je otevřena pouze pokud se jedná o běžné otvírací dny (tj. čtvrtek, pátek, sobotu a neděli).[1] Vstup do stanice je zdarma.[1]

Fotografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Estación de Chamberí na španělské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • MOYA RODRÍGUEZ, Aurora, Laredo, Luis M.; Baztán, Milagros. Metro de Madrid 1919–2009: Noventa años de historia. Příprava vydání Baztán, Milagros. 1. vyd. Madrid: Metro de Madrid, 2009 (17. 10. 2009 tisk). 511 s. ISBN 978-84-613-6154-0. (španělština) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Pinar de Chamartín Metro v MadriduLinka 1 směr Valdecarros
Iglesia Chamberí Bilbao

Pinar de Chamartín BambúChamartín Plaza de Castilla ValdeacederasTetuánEstrechoAlvaradoCuatro Caminos Ríos RosasIglesiaChamberíBilbao Tribunal Gran Vía Sol Tirso de MolinaAntón MartínAtochaAtocha Renfe Menéndez PelayoPacífico Puente de VallecasNueva NumanciaPortazgoBuenos AiresAlto del ArenalMiguel HernándezSierra de Guadalupe Villa de VallecasCongostoLa GaviaLas SuertesValdecarros

Kurzívou jsou vyznačeny zatím nedokončené či uzavřené stanice