Chalupská slať

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Slatiny

Chalupská slať (německy Großer Königsfilz) je rašeliniště přechodného typu mezi údolním a horským vrchovištěm. Nachází se v katastrálním území Svinná Lada, zhruba 1 km severně od Borových Lad, v nadmořské výšce 900–950 m. Rozloha slati je 137 ha. Náleží do I. zóny Národního parku Šumava. Slať je zpřístupněna naučnou stezkou, která vede po 260 metrů dlouhé poválkové cestě. Na okraji se v minulosti těžila rašelina. Přes slať vedla tzv. „Kiliánova trasa“.

U rašeliniště je informační středisko Národního parku Šumava.[1]

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Dřevěný chodník

Slať leží na levém břehu Teplé Vltavy nad jejím soutokem s Vydřím potokem. Nachází se zde Chalupské jezírko, největší rašelinné jezero v Česku – má rozlohu 1,3 ha. V jezírku je několik plovoucích ostrůvků.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Porost tvoří smrky, břízy, kleč (Pinus mugo var. pseudopumilio), rašeliníky, suchopýr pochvatý, vřes obecný, vlochyně, klikva, kyhanka sivolistá, ostřice, rosnatka okrouhlolistá.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Chalupská slať je specifická značnou biodiverzitou bezobratlých, zvláště motýlů, k čemuž přispívá přítomnost jezírka. Pozoruhodné jsou severské druhy vážek (druh Aeschna), dvoukřídlých (Diptera), pavouků. Mezi subarktické druhy patří také motýli žluťásek borůvkový (Colias palaeno) a obaleč (Elethreutes arbutella) – vytvářejí zde početnou izolovanou populaci.

Panoramatická fotografie slatiny.
Panoramatická fotografie slatiny.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Informační středisko Svinná Lada. Národní park Šumava [online]. [cit. 2023-05-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]