Chašuri

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chašuri
ხაშური
Chašuri – znak
znak
Chašuri – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška700 m n. m.
Časové pásmoUTC+4
StátGruzieGruzie Gruzie
KrajVnitřní Kartli (Šida Kartli)
Chašuri
Chašuri
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel26 135 (2014)
Správa
PSČ5700
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chašuri (Gruzínsky: ხაშური) je město ve střední Gruzii, jež je součástí kraje Šida Kartli a nachází se na pravém břehu řeky Kura.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Chašuri byla dříve vesnice, která začala nabývat na významu v roce 1872 s výstavbou železnice. Tenkrát se jmenovala Michajlovo. V roce 1917 byla přejmenována na Chašuri a po ovládnutí Gruzie bolševiky bylo povýšeno na město a v roce 1928 znovu přejmenováno, tentokrát na Stalinisi. Název Chašuri se vrátil v roce 1934.

Chašuri se v 19. století rozvinulo jako důležitý železniční uzel. Roku 1884 zde byla postavena železniční trať Chašuri-Bordžomi. V roce 1896 se město stalo průchozí stanicí prvního produktovodu Baku-Batumi. Produktovod procházel podél železniční tratě a čerpal petrolej k nakládce do přístavu na Černém moři. V letech 19291930 byl postaven nový ropovod. Z toho je dnes v provozu 232 km dlouhý úsek mezi Chašuri a Batumi. Ropa se do Chašuri dováží po železnici z ázerbájdžánského Dubendi a zde se překládá.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Důležitými zaměstnavateli ve městě jsou dnes továrna na skleněné nádoby, sklad ropy a blízká vodní elektrárna Suramula, postavená s pomocí Evropské unie.

Město je domovem rodiny Džugašvili, z níž pocházel i Stalin. V květnu 2000 zde byl znovu vztyčen 2,5 m vysoký stalinův pomník, který byl z hlavního náměstí odstraněn roku 1956.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chaschuri na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]