Chámisova brigáda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
32. Posílená brigáda ozbrojeného lidu
ZeměVlajka Libye (1977-2011) Libye
Existence2003–2011
VznikLibye
TypMechanizovaná pěchota
Velikost10 000 vojáků
VeliteléChámis Kaddáfí
Účast
VálkyObčanská válka v Libyi (2011)
BitvyBitva o Tripolis, Bitva o Misaratu, Bitva o Brigu

Chámisova brigáda, dříve 32. Posílená brigáda ozbrojeného lidu, byl elitní vojenský útvar libyjské armády a hlavní opora režimu Muammara Kaddáfího. Západní vojenští komentátoři o ní mluvili jako o „dobře vyzbrojené, vycvičené a odhodlané“ vojenské jednotce. V uniklých zprávách z USA byla hodnocena jako „nejdůležitější součást bezpečnostních sil libyjské vlády“. Jednotka vznikla v roce 2003 pod vedením Chámise Kaddáfího a obdržela během své existence nejlepší výzbroj libyjské armády a nejlepší výcvik, včetně zahraničního. Chámisova brigáda byla považována za jednotku poslední naděje na různých bojištích libyjské občanské války. S pádem Tripoli se stala už poslední odhodlanou jednotkou věrnou Kaddáfího režimu. V září 2011 byla dále pod velením Chámise Kaddáfího a její síly se nacházely roztroušené kolem měst Baní Walíd a Syrta. Podle zpráv povstalců tou dobou již brigáda přišla o 9 tisíc příslušníků.

Brigáda se podílela na potlačování demonstrací a dopouštěla se i útoků proti civilním cílům. Střetla se též se všemi možnými druhy a skupinami povstaleckých jednotek, včetně bývalých armádních jednotek, které přeběhly k povstalcům, a také s islamistickými jednotkami.

Chámisova brigáda jakožto těžce vyzbrojená, disponující tanky T-72 a obrněnými vozidly BVP-2, byla jedním z hlavních cílů zahraniční vojenské intervence v Libyi a většina jejích velitelských středisek byla zničena nálety NATO.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Khamis Brigade na anglické Wikipedii.