Chálid Al-'Aid

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chalid al-'Aid
Osobní informace
Datum narození2. ledna 1969 (55 let)
Místo narozeníRijád
ObčanstvíSaúdská ArábieSaúdská Arábie Saúdská Arábie
Výška175 cm
Hmotnost57 kg
Sportovní informace
Sportjezdectví
Disciplínaparkurové skákání
Účast na LOHLOH 1996, LOH 2000
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Jezdectví na LOH
bronz 2000 Sydney parkurové skoky - jednotlivci

Chálid Abdulaziz Al-'Aid (arab. خالد ال ,angl. transkripce Khaled Al-Eid, * 2. ledna 1969, Rijád) je bývalý saúdskoarabský parkurový jezdec a držitel bronzové medaile v individuálním parkurovém skákání z Letních olympijských her 2000 v Sydney.

Sportovní začátky[editovat | editovat zdroj]

Al-'Aid jezdil od svých deseti let, jeho otec původně choval arabské koně v Rijádu a učil svých pět dětí, aby pokračovaly v jezdecké tradici jeho rodu. V 80. letech se začal v Saúdské Arábii prosazoval evropský styl soutěží v parkuru a mladý Al- 'Aid si uvědomil, že lehcí a vytrvalí arabští koně postrádají sílu špičkových skokanů. Proto rodina začala dovážet mladé plnokrevníky především z Nizozemska a z Belgie a v roce 1990 byli její dva členové (Chálid a jeho bratr Fajad) členy saúdskoarabské reprezentace. Svou techniku zdokonalovali v evropských stájích v Německu, Anglii i v USA.[1] Chálid pak reprezentoval Saúdskou Arábii na olympijských hrách v Atlantě 1996, kde se umístil na 44. místě (dle oficiálních dat), když nepostoupil z kvalifikace. Tým Saúdské Arábie, jehož byl členem, obsadil v Atlantě 17. místo.[2]

Olympijské hry 2000[editovat | editovat zdroj]

Na další olympiádu se tým připravoval pod vedením brazilského trenéra belgického původu Nelsonem Pessoa. V listopadu 1999 se Al-'Aid vrací domů s koněm Eastern Knight, jehož přejmenovává na Chašm al-'Aan. S tímto koněm si brzy vzájemně porozuměli. Když spolu jeli na olympiádu do Austrálie, bylo cílem Al- 'Aida umístění kolem 10. místa.

Již při prvním soutěžním kole, tj.v kvalifikaci, udělala řada známějších jezdců spoustu chyb, Al-'Aid byl jedním ze čtyř soutěžících, kteří trať projeli bezchybně. Ve druhém kole sice měl čtyři chyby, ale protože byl třetí nejrychlejší, dosáhl na bronzovou medaili a svět parkuru tím dokonale překvapil. Před ním skončili dva Nizozemci, olympijským vítězem se stal Jeroen Dubbeldam, druhý byl Albert Voorn.[2]

Pozdější sportovní dráha a doping[editovat | editovat zdroj]

V pozdějších letech již Al-'Aid tak úspěšný nebyl, účastnil se Světových jezdeckých her 2002 (69. místo a s týmem místo 18.) a v roce 2010 (s družstvem osmé místo a individuálně dvanácté). Byl také členem týmu, který dvakrát vyhrál Asijské hry (2006, 2010) a jednou Panarabské hry (2011). Většinou pak závodil na soutěžích pořádaných v arabském světě. Na konci roku 2012 byl na osm měsíců vyloučen ze závodění pro doping koně, po odvolání byl trest snížen na dva měsíce.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chalid al-'Aid na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]