Centrum stavitelského dědictví

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Centrum stavitelského dědictví NTM Plasy
Letecký pohled na areál kláštera a muzea
Letecký pohled na areál kláštera a muzea
Údaje o muzeu
StátČeskoČesko Česko
KlášterPlasy
AdresaPivovarská 5, 331 01 Plasy
ZakladatelNárodní technické muzeum
Založeno2015
Zaměřenístavitelství
Původní účel budovyhospodářské budovy kláštera
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hospodářské části areálu bývalého kláštera v Plasích pocházející ze středověku, byla upravované v baroku a v 19. století, po rekonstrukci z let 2012-2015, jejíž náklady přesáhly 350 mil. korun[1], jsou sídlem nově zřízeného Centra stavitelského dědictví, které je specializovaným pracovištěm Národního technického muzea. Centrum se zaměřuje na výzkum a prezentaci historických stavebních prvků a konstrukcí, na šíření povědomí o významu jejich uchování a na předávání technických i řemeslných znalostí jak široké veřejnosti, tak badatelům a pracovníkům v oblasti památkové péče. Za tím účelem je zpřístupněno veřejnosti, pořádá výstavy, zážitkové dílny, řemeslné kurzy či vědecké konference.

Koncepce[editovat | editovat zdroj]

V bývalém pivovaru jsou umístěny sbírky historického stavebního materiálu či prvků, kdežto v hospodářském dvoře najdou prostor především stavební technologie.

Budovy hospodářského zázemí kláštera převzalo do správy Národní technické muzeum již v roce 2008.[2] V areálu bývalého pivovaru je situován studijní depozitář s referenční sbírkou stavebních materiálů, prvků a konstrukcí. Návštěvnicky atraktivní část této sbírky bude přístupná nejširší veřejnosti formou stálé muzejní expozice. Studijní depozitář v členění na jednotlivá témata podrobněji rozveden a bude určen především pro zasvěcence s hlubším zájmem o problematiku stavitelství. Zde najdou místo příslušné dosavadní sbírky NTM, jejichž doplňováním o další sbírkové předměty budou vznikat souvislé vývojové řady dokumentující vývoj technologií i forem jednotlivých prvků. Expozici doplní též hmatová a tvůrčí dílna umožňující poznání předmětů i základních principů z nejtěsnější blízkosti. Další polyfunkční výstavní prostory jsou určeny pro specializované prezentace. Nechybí ani trvalé expozice seznamující s historií objektu a jeho památkovou obnovou. Odborníkům je k dispozici specializovaná knihovna a tzv. materiatéka shromažďující vzorky určené především k badatelským účelům.

Bývalý hospodářský dvůr poskytuje prostor zázemí pro stavebně řemeslnou huť a zážitkovému stavebnímu dvoru. Ten ideově naváže na středověká stavební společenství a umožní nácvik tradičních technologií. Sem jsou dislokovány také prostory pro pokračovací řemeslné vzdělávání a pro odborné konference.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PEŠKOVÁ, Lada. V areálu kláštera Plasy je nové centrum stavitelského dědictví. ČTK [online]. 2015-09-29 [cit. 2019-12-28]. Dostupné online. 
  2. VETEŠKOVÁ, Michaela. Centrum stavitelského dědictví Plasy na Plzeňsku se otevřelo veřejnosti. Radiožurnál [online]. 2016-03-16 [cit. 2019-12-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]