Centrální vysočina Srí Lanky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Centrální vysočina Srí Lanky
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státSrí LankaSrí Lanka Srí Lanka
Pidurutalagala
Pidurutalagala
Souřadnice
Typpřírodní dědictví
Kritériumix, x
Odkaz1203 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení2010 (34. zasedání)

Centrální vysočina Srí Lanky je hornatá oblast ve vnitrozemí jižní poloviny ostrova Cejlon, ve které se nachází i nejvyšší hora Srí Lanky - Pidurutalagala (2 524 m n. m.). Zároveň je to název jedné ze srílanských památek světového přírodního dědictví UNESCO, která sestává ze 3 chráněných území. Pod ochranou UNESCO jsou národní park Horton Plains (3160 ha, vyhlášen v roce 1988), chráněný les Knuckles (31 305 ha) a chráněné území Peak Wilderness (22 379 ha). Jejich souhrnná plocha je 568 km², což představuje zhruba 0,87% rozlohy ostrova.

Fauna a flora[editovat | editovat zdroj]

Centrální vysočina je považovaná za významný hotspot biologické rozmanitosti.[1] Nejrozšířenější biotopy jsou podhorské a horské mlžné a monzunové lesy a přilehlé travní porosty. Biotop horského tropického lesa je domovem pro endemické rostliny, obojživelníky, sladkovodní ryby, měkkýše, plazy, ptáky a svace. Žijí zde např. kriticky ohrožení primáti hulmani rudolící a ohrožení lori štíhlí. Mezi endemity patří mimo jiné i levhart cejlonský.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Central Highlands of Sri Lanka [online]. Program OSN pro životní prostředí [cit. 2017-02-25]. Dostupné online. (anglicky)