Centrální celní skupina podpory

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zentrale Unterstützungsgruppe Zoll
– ZUZ –
Základní údaje
Datum založení1994
ZakladatelCelní kriminální úřad SRN
SídloKolín nad Rýnem, Severní Porýní-Vestfálsko, Německo
Adresa sídlaKolín nad Rýnem, Německo
Souřadnice sídla
Charakteristika firmy
Zaměstnanci47
Identifikátory
Oficiální webhttp://www.zoll.de
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Centrální celní skupina podpory (ZUZ; Zentrale Unterstützungsgruppe Zoll) je speciální jednotka německé celní správy, srovnatelná se speciálními policejními jednotkami. Je podřízena Celnímu kriminálnímu úřadu v Kolíně nad Rýnem a podporuje Celní pátrací úřady a příležitostně i policii.

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Jednotka byla založena v roce 1994 jako odpověď na narůstající násilí vůči příslušníkům celní správy. Před vznikem ZUZ bývalo běžnou praxí Celního kriminálního úřadu vyžádat si pomoc od speciálních jednotek zemských policií nebo jednotky Spolkové policie GSG 9 (Grenzschutzgruppe 9), a to v případech, kdy náročnost operací překračovala požadavky na vybavení nebo schopnosti celníků. Podpora od těchto jednotek ale nemohla být pokaždé plně garantována, protože plnily i jiné úkoly.

Nábor a výcvik[editovat | editovat zdroj]

Podmínky přijetí

  • Zájemci se mohou stát příslušníky ZUZ do 35 let věku
  • Zájemci musí mít dokončené celní vzdělání
  • Zájemci musí disponovat dobrým zdravím, být nadprůměrně fyzicky zdatní a psychicky odolní

Výběr[editovat | editovat zdroj]

Přijímací zkouška k ZUZ trvá 14 dní. Sestává ze sportovně-praktické části ověřující fyzickou zdatnost uchazeče, z komplexního psychologického testu, který zkoumá inteligenci, schopnost soustředit se a kvalifikovaně zacházet s technikou, odolnost vůči stresu a schopnost týmové spolupráce. U uchazečů je prověřován také strach z výšek, klaustrofobie nebo rychlost reakcí. Na závěr probíhá ústní pohovor před výběrovou komisí.

Zhruba 80 % uchazečů přijímacím řízením neprojde.

Vzdělávání a školení[editovat | editovat zdroj]

Po zvládnutí přijímacího řízení následuje 10týdenní základní výcvik zaměřený na zlepšení fyzické kondice aspirantů a rozvoj jejich schopností a dovedností, které jsou pro následující speciální výcvik nezbytné. Základní výcvik je ukončen zkouškou, jejíž absolvování je podmínkou pokračování v dalším výcviku. Navazující školení trvá asi 48 týdnů a z větší části probíhá u Policie v Severním Porýní-Vestfálsku.

Požadavky na aspiranty jsou podobné jako u jiných speciálních jednotek, jako je například GSG 9 nebo SEK (Spezialeinsatzkommando). Střelecká příprava probíhá během základního výcviku. Požadavky na muže i ženy jsou shodné.

Vybavení[editovat | editovat zdroj]

Střelné zbraně používané ZUZ

ZUZ je považována za jednu z nejmoderněji vybavených speciálních jednotek, což je dáno jejím relativně nedávným vznikem. Kromě rozsáhlé flotily vozidel je ZUZ srovnatelná s ostatními speciálními jednotkami i výzbrojí, do které patří zbraně německého výrobce Heckler & Koch nebo rakouské zbrojovky Glock.

Média[editovat | editovat zdroj]

V roce 2018 natočila německá televize ARD asi 30 minutovou reportáž o činnosti a výcviku jednotky pod názvem Deutschland-Reportage: Zugriff!

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zentrale Unterstützungsgruppe Zoll na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]