Centrální Západní Karpaty

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Centrální Západní Karpaty, někdy označované jako slovakidy[1] jsou geologická oblast Západních Karpat, která v koncepcích různých autorů zahrnuje pásmo jádrových pohoří, veporské a gemerské pásmo[1][2] někteří k němu zařazují i bradlové pásmo[3]. Paleogeograficky odpovídají oblasti, která byla od mezozoika vymezena ze severu Váhickým a z jihu Meliatským oceánem. V mnohých zjednodušených geologických[4] a geomorfologických[5] členěních se jednotky zařazované do Centrálních Západních Karpat přiřazují k Vnitřním Západním Karpatům.

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

Nejstarší vývoj Centrálních Západních Karpat je možno sledovat v krystalinických horninách tatrika, veporika a gemeriku. Tyto oblasti poskytují důkazy o starší hercynské případně i kaledonské orogeneze. Poloha těchto celků však byla v období vrchního paleozoika odlišná od té dnešní. Původně se nacházely více na západ (přibližně v oblasti dnešního Švýcarska) a na východ podélně přecházely do oblasti oravika, které tvořilo šelf Českého masivu. Do dnešní polohy se dostaly v průběhu terciéru po uzavření Valaiského oceánu a následném zvrásnění bradlového a flyšového pásma v závěru alpinské orogeneze. Během těchto procesů došlo k rotaci bloku Alcapy na některých místech až o 90° proti směru hodinových ručiček. Extenze spojená se subdukcí Valaiského oceánu způsobila vznik neogénních kotlin a karpatských vulkanitů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Centrálne Západné Karpaty na slovenské Wikipedii.

  1. a b Maheľ, M., 1986: Geologická stavba československých Karpát. Paleoalpínske jednotky 1. Veda, Bratislava, 503 s.
  2. Mišík, M., Chlupáč, I., Cicha, I., 1984: Historická a stratigrafická geológia. SPN, Bratislava, 541 s.
  3. Plašienka, D., Grecula, P., Putiš, M., Kováč, M., Hovorka, D., 1997: Evolution and structure of the Western Carpathians: an overview. in Grecula, P., Hovorka, D., Putiš, M. (Eds.) Geological evolution of the Western Carpathians. Mineralia Slovaca - Monograph, Košice, s. 1 – 24
  4. Hók, J., Kahan, Š., Aubrecht, R., 2001: Geológia Slovenska. Archivováno 19. 7. 2011 na Wayback Machine. Univerzita Komenského, Bratislava, 43 s.
  5. Mazúr, E., Lukniš, M., 1980: Geomorfologické členenie SSR a ČSSR. I. vydanie. Bratislava, Slovenská kartografia.