Carrefour Pleyel (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Carrefour Pleyel
StátFrancie
MěstoPaříž, Châtillon, Montrouge, Malakoff, Saint-Ouen-sur-Seine, Asnières-sur-Seine, Gennevilliers, Clichy a Saint-Denis
Vznik30. června 1952
Linky13
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Výzdoba nástupiště

Carrefour Pleyel je nepřestupní stanice pařížského metra na severovýchodní větvi linky 13. Nachází se mimo hranice Paříže na území města Saint-Denis pod náměstím Place Pleyer. Některé spoje ze Saint-Denis – Université mají v této stanici konečnou, takže cestující musejí přesedat.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 30. června 1952, když sem byla prodloužena linka od stanice Porte de Saint-Ouen. Jako konečná sloužila do 20. června 1976, když byla trať rozšířena do stanice Basilique de Saint-Denis.

Protože byla stanice postavena jako konečná stanice, má dvě koleje ve směru do Paříže a několik vedlejších kolejí pro garážování a manévrování, z nichž jedna umožňuje přístup do dílny pro údržbu vlaků.

U příležitosti stého výročí pařížského metra byla stanice vyzdobena na téma „Hudba“ a na nástupišti byly instalovány interaktivní systémy osvětlení. Avšak následovaly stížnosti řidičů, že je tato světla ruší a také stížnosti od Sdružení uživatelů linky 13, takže toto interaktivní dílo bylo zastaveno už po dvou týdnech provozu. Ve stanici stále existují osvětlovací modré prvky LED a další neaktivní zařízení.

Název[editovat | editovat zdroj]

Stanice je pojmenována podle zdejší křižovatky (fr. carrefour), u které rakouský skladatel a nástrojař Ignaz Joseph Pleyel (17571831) založil v roce 1807 dílnu na výrobu klavírů, jejíž značka dodnes existuje. Na místě vzniklo později dnešní náměstí Place Pleyel, přes které vede Boulevard Anatole France a pod ním linka metra.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Carrefour Pleyel (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Les Courtilles
← směr Saint-Denis – Université
Metro v PařížiLinka 13 směr Châtillon – Montrouge
Saint-Denis – Porte de Paris Carrefour Pleyel Mairie de Saint-Ouen

Les CourtillesLes AgnettesGabriel PériMairie de ClichyPorte de ClichyBrochantSaint-Denis – UniversitéBasilique de Saint-DenisSaint-Denis – Porte de ParisCarrefour PleyelMairie de Saint-OuenGaribaldiPorte de Saint-OuenGuy MôquetLa FourchePlace de ClichyLiègeSaint-LazareMiromesnilChamps-Élysées – ClemenceauInvalidesVarenneSaint-François-XavierDurocMontparnasse – BienvenüeGaîtéPernetyPlaisancePorte de VanvesMalakoff – Plateau de VanvesMalakoff – Rue Étienne DoletChâtillon – Montrouge