Carlo Agostoni

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Carlo Agostoni
Osobní informace
Datum narození23. března 1908
Místo narozeníMilán
Datum úmrtí25. června 1972 (ve věku 64 let)
Místo úmrtíCiudad de México
ObčanstvíItálieItálie Itálie
Výška170
Sportovní informace
Sportšerm
Disciplínašerm kordem
TýmSocieté Patriotica Milano
Účast na LOHLOH 1928, LOH 1932, LOH 1948
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Šerm na LOH
zlato 1928 Amsterdam kord - družstva
stříbro 1932 Los Angeles kord - družstva
stříbro 1948 Londýn kord - družstva
bronz 1932 Los Angeles kord
Mistrovství světa v šermu
zlato 1937 Paříž kord - družstva
bronz 1938 Piešťany kord - družstva
Otevřené mistrovství Evropy v šermu
zlato 1931 Vídeň kord - družstva
stříbro 1930 Lutych kord - družstva

Carlo Agostoni Faini (23. března 1908, Milán25. června 1972, Ciudad de México, Mexiko) byl italský šermíř soutěžící v šermu kordem, na olympijských hrách mezi lety 1928 – 1948 získal jednu zlatou, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili.

Účast na olympijských hrách[1][editovat | editovat zdroj]

Amsterdam 1928[editovat | editovat zdroj]

Na LOH 1928 v Amsterdamu byl členem vítězného družstva kordistů Itálie (sestava Giulio Basletta, Marcello Bertinetti, Giancarlo Cornaggia-Medici, Carlo Agostoni, Renzo Minoli a Franco Richardi). Ve čtvrtfinále dosáhl Agostoni proti Německu plný počet 8 zásahů a proti Egyptu 4, v semifinále proti Nizozemsku i proti Portugalsku 7 zásahů; ve čtyřčlenném finále proti Belgii 6 zásahů, proti Portugalsku opět 7 a proti Francii 4 zásahy. Celkem vyhrál 19 z 28 bojů na planši. Soutěže jednotlivců se neúčastnil.

Los Angeles 1932[editovat | editovat zdroj]

Na LOH 1932 v Los Angeles získali Italové stříbrné medaile ve složení Carlo Agostoni, Franco Richardi, Renzo Minoli, Saverio Ragno a Giancarlo Cornaggia-Medici. Tentokrát se šermovalo na tři vítězné zásahy, v semifinále Agostoni vyhrál všechny střety s Mexičany (12 zásahů) a ve finále s Belgičany prohrál jediný (11 zásahů). Itálie nakonec podlehla ve finále Francii 7:9, přestože Agostoni opět vyhrál tři ze čtyř soubojů. V soutěži jednotlivců prošel prvním kole s osmi soupeři bez porážky, největší potíže mu dělal Calnan z USA. Ten ho také porazil ve skupině semifinálové, kde Agostoni navíc prohrál s krajanem Cornaggiou-Medici. Ve dvanáctičlenném finále byl Agostoni úspěšný v osmi střetnutích a nakonec získal bronzovou medaili za vítězným Cornaggiou-Medici a druhým Francouzem Georges Buchardem, třebaže jeho porazil 3:2.

Londýn 1948[editovat | editovat zdroj]

Na LOH 1948 v Londýně se Agostoni účastnil soutěže družstev i jednotlivců. Družstvo Itálie ve složení Luigi Catone, Marc Antonio Mandruzatto, Carlo Agostoni, Edoardo Mangiarotti, Fiorenzo Marini a Dario Mangiarotti zde získalo stříbrné medaile, když k postupu do finálového boje o medaile zdolalo Brazílii, Polsko a Lucembursko. Ve finále porazili Italové Švédy 8:6 (Agostoni vyhrál dva ze čtyř soubojů), ale prohráli s vítěznou Francií 5:11, Agostoni vyhrál ze čtyř soubojů jediné. Mezi nejlepšími deseti jednotlivci bojoval již přece jen pomalejší o medaili marně – zvítězil čtyřikrát, jednou remizoval a čtyřikrát prohrál, což stačilo na celkové 7. místo.

Další sportovní úspěchy[editovat | editovat zdroj]

Kromě úspěchů na olympijských hrách je třeba zmínit další medailová umístění na vrcholných podnicích, jichž se Agostoni jako člen reprezentace Itálie zúčastnil. Byla to stříbrná medaile, kterou Italové přivezli z Otevřeného mistrovství Evropy v Lutychu v roce 1930 a poté dokonce titul o rok později z Vídně. Na prvním oficiálním mistrovství světa v roce 1937 získala Itálie titul světových mistrů, o rok později v Piešťanech byli bronzoví. (Mezinárodní šermířská federace později zpětně otevřená ME konaná v letech 19211936 prohlásila za mistrovství světa, z toho důvodu jsou v pramenech jisté zmatky).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Агостони, Карло na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]