Carl Charlier

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Carl Charlier
Narození1. dubna 1862
Östersunds församling
Úmrtí5. listopadu 1934 (ve věku 72 let)
Lund Cathedral parish
Alma materUppsalská univerzita
Pulkovská hvězdárna
PracovištěLundská univerzita
Uppsalská univerzita
Oborastronomie
OceněníJames Craig Watson Medal (1924)
medaile Catheriny Bruceové (1933)
Manžel(ka)Siri Dorothea Charlier
DětiAgnes Urania Jarring
Helga Carola Charlier
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Carl Vilhelm Ludwig Charlier (1. dubna 1862 Östersund4. listopadu 1934 Lund) byl švédský astronom, specialista na nebeskou mechaniku.

V roce 1887 získal doktorát na Uppsalské univerzitě. Po studiích pobýval v Německu a Anglii, pracoval na Pulkovské hvězdárně a Stockholmské hvězdárně. Roku 1897 získal profesuru na Lundské univerzitě a třicet let vedl tamní observatoř. V roce 1898 byl přijat do Královské švédské akademie věd a v roce 1919 byl zakládajícím členem Švédské astronomické společnosti.

Ve svém pojetí kosmologie vycházel z teorií Johanna Heinricha Lamberta. Zabýval se teorií nekonečnosti a zkoumal Olbersův paradox. Navázal na Karla Schwarzchilda v pokusech určit vnitřní strukturu galaxií, při nichž používal metody statistiky.[1] Je po něm pojmenován jeden z ortogonálních polynomů.[2] Je autorem odborných prací o oběžné době komet a rotaci planet, věnoval se rovněž optice. Neúspěšně prosazoval v astronomii délkovou jednotku siriometr, kterou William Herschel odvodil ze vzdálenosti mezi Zemí a Siriem.[3] Zabýval se i historií astronomie a zúčastnil se výzkumu zřícenin observatoře Uranienborg. Pracoval také pro švédskou vládu, která ho jako uznávaného odborníka na statistiku pověřila dohledem nad loteriemi a stanovením železničních tarifů.

Přeložil do švédštiny Philosophiae Naturalis Principia Mathematica Isaaca Newtona.[4] Česky vyšla v roce 1928 jeho kniha O složení vesmíru.

V roce 1924 mu byla udělena Medaile Jamese Craiga Watsona a v roce 1933 Medaile Catheriny Bruceové. Je po něm pojmenována planetka 8677 Charlier a krátery na Měsíci a na Marsu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Lund University Publications Dostupné online
  2. Rncyclopedia of Mathematics Dostupné online
  3. Siyus Converter Dostupné online
  4. Sonoma State University Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]