Žralok spanilý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Carcharhinus amblyrhynchos)
Jak číst taxoboxŽralok spanilý
alternativní popis obrázku chybí
Žralok spanilý
Stupeň ohrožení podle IUCN
ohrožený
ohrožený druh[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaparyby (Chondrichthyes)
Nadřádžraloci (Selachimorpha)
Řádžralouni (Carcharhiniformes)
Čeleďmodrounovití (Carcharhinidae)
RodCarcharhinus
Binomické jméno
Carcharhinus amblyrhynchos
Bleeker, 1856
Modře zvýrazněno rozšíření
Modře zvýrazněno rozšíření
Modře zvýrazněno rozšíření
Synonyma

Žralok šedý, žralok šedý útesový, žralok útesový

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Žralok spanilý (Carcharhinus amblyrhynchos) je druh žraloka z čeledi modrounovitých.

Do této čeledi patří i žralok bělocípý (Carcharhinus albimarginatus), který je žraloku spanilému velmi podobný. Žralok spanilý se vyskytuje nejčastěji ve slaných vodách tropů a subtropů, okolo atolů, korálových útesů a v lagunách. Obvykle žije do 60 metrů pod hladinou, ale jeho přítomnost byla zaznamenána i v mnohem větších hloubkách (až 1000 metrů). Dosahuje délky až 2,6 metru a hmotnosti okolo 34 kilogramů. Pro člověka není příliš nebezpečný, pokud se ovšem cítí ohrožen, může dojít k obrannému kousnutí. Předtím ale tzv. exhibičním plaváním, při kterém se nahrbí, dá najevo svou agresivitu. Toto chování je typické spíše u jedinců, ve skupině se příliš neprojevuje. Žralok spanilý patří mezi téměř ohrožené druhy, což je způsobeno jeho vysokým výlovem.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Žralok spanilý je typický pro Indický a Tichý oceán, konkrétněji pak pro oblast Madagaskaru, Mauricia a Seychel. Dále ho nalezneme v Rudém moři, u pobřeží Jihoafrické republiky, kde je označován jako Carcharhinus wheeleri (žralok Wheelerův). Další dlouhá oblast jeho výskytu se táhne od jižní Číny po severní Austrálii a souostroví Tuamotu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Ačkoliv může žralok spanilý dosáhnout délky 2,6 metru (což je maximum), jeho průměrná délka činí necelé 2 metry. Nejtěžší zvážený jedinec měl hmotnost 34 kg. Hřbet má tmavě šedý, břicho bledé až bílé. Ocasní ploutev má okraj zbarvený do černa, zadní strana prsních a pánevních ploutví je černá celá. Má velké oči a protáhlý rypec. Jeho čelisti jsou opatřeny trojúhelníkovitými zuby. Žralok spanilý bývá občas zaměňován se žralokem černoploutvým (Carcharhinus melanopterus). Aktivní je hlavně v noci. Ploutve žraloka spanilého jsou velmi ceněné, jeho maso je velmi oblíbené. Je lákadlem pro turisty například v oblasti Malediv.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Žralok spanilý loví útesové ryby, většinou dlouhé do 30 cm, ale i malé žraloky, hlavonožce a korýše. Potravu si shání za šera a v noci. Když loví, dokáže vyvinout rychlost až 48 km/h.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Video - Sapidam, Malajsie

Žralok spanilý je živorodý. Samice je březí přibližně 12 měsíců a v jednom vrhu se narodí 1 až 6 mláďat. Mládě měří po narození asi 45 až 60 cm. Dospělosti dosahuje žralok spanilý v 7 letech a dožívá se i více než 25 let.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]