Cambridžský americký hřbitov a památník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cambridžský americký hřbitov a památník
Základní informace
ArchitektPerry Dean Rogers Architects
Poloha
AdresaCambridge, Spojené královstvíSpojené království Spojené království
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky1001573
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cambridžský americký hřbitov a památník je hřbitov a kaple mezi vesnicemi Coton a MadingleyCambridgeshire v Anglii. Byl otevřen v roce 1956 a připomíná americké vojáky a ženy, kteří zemřeli ve druhé světové válce. Spravuje ho American Battle Monuments Commission.

Hřbitov pochází z roku 1943, kdy byl otevřen jako dočasný hřbitov na 30,5 akrech pozemků, které darovala univerzita v Cambridge. Po válce byl vybrán jako jediný stálý americký vojenský hřbitov druhé světové války na britských ostrovech a asi 42% těch, kteří byli dočasně pohřbeni v Anglii a Severním Irsku během války, byli znovu pohřbeni na Cambridžském hřbitově. Byl otevřen 16. července 1956. Hřbitov obsahuje 3 809 náhrobků, pozůstatky 3 812 vojáků,[1] včetně letců, kteří zemřeli nad Evropou, a námořníků ze severoatlantických konvojů. U zdi nezvěstných jsou čtyři sochy vojáků, zhotovené americkým umělcem Wheelerem Williamsem.[2] Na zdi jsou jména 5 127 nezvěstných vojáků, z nichž většina zemřela v bitvě o Atlantik nebo v strategickém bombardování severozápadní Evropy.[3]

Vedle personálu amerických sil je zde také pohřbeno 18 členů ozbrojených složek Commonwealthu, kteří byli americkými občany sloužícími hlavně v královském letectvu a pomocné letecké dopravě, kromě důstojníka královského kanadského letectva a dalšího z britských sborů, jejichž hroby jsou registrovány a udržovány Commonwealth War Graves Commission.

V květnu 2014 bylo otevřeno nové centrum pro návštěvníky.

Památník má délku 85 stop, šířku 30 stop a výšku 28 stop a je postaven z portlandského vápence; dveře z teaku jsou zdobeny reliéfními modely vojenské techniky druhé světové války. Památník je rozdělen na velkou muzejní místnost s malou kaplí na druhém konci dveří. Velká mapa na zdi ukazuje schematicky lety odlétané z východní Anglie spolu s konvoji přes severní Atlantik a další akce ve válce.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cambridge American Cemetery and Memorial na anglické Wikipedii.

  1. Cambridge American Cemetery abmc.gov
  2. Cairns Collection of American Women Writers, The Atlantic, Svazek 208, Atlantic Monthly Co., 1961, s. 41
  3. CAMBRIDGE AMERICAN CEMETERY cwgc.org