Calanda (Glarnské Alpy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Calanda
Pohled na Calandu s městem Chur v popředí
Pohled na Calandu s městem Chur v popředí

Vrchol2806 m n. m.
Prominence1448 m ↓ Kunkelspass
Izolace6,5 km
Poloha
StátŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
PohoříGlarnské Alpy
Souřadnice
Calanda
Calanda
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Mapa

Calanda je horský masiv v Glarnských Alpách, tvořící hranici mezi švýcarskými kantony Graubünden a Sankt Gallen. Má čtyři vrcholy: Taminser Calanda (2390 m n. m.), Felsberger Calanda (2697 m n. m.), Haldensteiner Calanda (2806 m n. m.) a Berger Calanda (2270 m n. m.). Výstup na Haldensteiner Calanda z města Chur trvá něco přes šest hodin. V nadmořské výšce 2073 metrů se nachází turistická chata Calandahütte, kterou provozuje Schweizer Alpen-Club.

Název „Calanda“ znamená v rétorománštině „spouštějící se“, což pochází z častých sesuvů půdy na svazích hory. V září 1843 velká kamenná lavina zničila vesnici Felsberg.[1]

Ve svazích Calandy se dříve těžilo zlato. Nejvýznamnější byl důl Goldene Sonne, uzavřený v roce 1909.[2] V oblasti se také produkuje známkové víno Goldene Sonne.

Na svazích hory žije kozorožec horský a v roce 2012 se zde objevila první rodina vlka obecného, která ve Švýcarsku vychovala mláďata.[3]

Podle hory se jmenuje klub amerického fotbalu Calanda Broncos sídlící ve městě Landquart a Calanda Bier, výrobek churského pivovaru.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]