Caño Cristales

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Caño Cristales
Základní informace
Délka toku100 km
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Caño Cristales je řeka v Kolumbii. Protéká pohořím Serranía de la Macarena v departementu Meta a patří do povodí řeky Guaviare. Je dlouhá okolo 100 km a dosahuje maximální šířky 20 metrů.

Tok vytváří četné peřeje a na jeho březích roste tropický deštný les. Skalnaté dno je tvořeno kvarcitem starým 1,2 miliardy let a nacházejí se v něm četné obří hrnce. Voda v Caño Cristales je mimořádně čirá, obsahuje minimum živin a nežijí v ní proto žádné ryby.[1] Díky tomu se řeka vyznačuje střídáním pestrých barev, které jí daly přezdívku „tekutá duha“. Je zde možno pozorovat zároveň žlutý písek, zelený mech, modrý odraz nebe, černé skály a trsy endemické rostliny Macarenia clavigera, která získává v období od července do listopadu jasně červené zbarvení.[2]

Tento přírodní unikát zpopularizoval cestovatel a publicista Andrés Hurtado García. Od ukončení občanské války v Kolumbii sem směřují davy turistů, obavy z poškození ekosystému vedly v roce 2019 k uzavření okolní oblasti na půl roku.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Colombian rivers and their secrets. Colombia Country Brand [online]. 2018-05-13 [cit. 2021-08-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. CNN, By Lucy Sherriff. Caño Cristales: Colombia's spectacular 'liquid rainbow'. CNN [online]. [cit. 2021-08-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. LENNOX, Taylor. Colombia's Caño Cristales reopens to tourism after six month closure [online]. 2019-07-15 [cit. 2021-08-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]