Císařská lípa (Žarošice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxuPamátný strom (zaniklý)
Císařská lípa
Chybí zde svobodný obrázek
Druhlípa
Tilia
Ochrananení známo
Poloha
KrajJihomoravský
OkresHodonín
ObecUhřice
KatastrUhřice u Kyjova
PolohaBačalárna - Spálený mlýn
Nadmořská výška200 m n. m.
Souřadnice
Císařská lípa
Císařská lípa
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Setkání u Spáleného mlýna

Císařská lípa u Žarošic (také známa jako Lípa u Spáleného mlýna nebo Mírová lípa) byl památný strom, pod kterým bylo uzavřeno příměří po bitvě u Slavkova.

Základní údaje[editovat | editovat zdroj]

  • název: Císařská lípa[1], Lípa u Spáleného mlýna[2], Mírová lípa[1]

Lípa stála na katastrálním území obce Uhřice, ale bývá tradičně spojována s bližšími Žarošicemi.[1] Konkrétně roste v osadě Janův Dvůr také zvané Bačalárna u Spáleného mlýna, zhruba 10 metrů VSV od odbočky na Dambořice při silnici ŽarošiceNásedlovice.

Stav stromu a údržba[editovat | editovat zdroj]

Již v roce 1913 byla lípa označována jako stará a vetchá.[1] Lípa existovala donedávna, ale její stav byl velmi špatný. V roce 2006 zbylo pouze torzo – kmen téměř bez větví, který se ve výšce dvojil a z nějž vyrůstaly poslední dvě živé větve. Lípa pravděpodobně není vyhlášena památným stromem, oficiální databáze AOPK ČR ji neuvádí.[3] Dnes je lípa již pokácena a část jejího kmene i s kůrou je možno vidět ve Vrbasově muzeu v nedalekých Ždánicích.

Historie a pověsti[editovat | editovat zdroj]

Na stěně hospodářské budovy poblíž lípy je umístěna pamětní deska s nápisem:

Dva dny po bitvě u Slavkova dne 5. prosince roku 1805 sešli se císařové František I. a Napoleon pod protější lípou, aby smluvili příměří a ukončili tehdejší krvavou válku
— pamětní deska.[1]

O lípě a událostech z roku 1805 píše Čeněk Kramoliš v historickém románu Ve stínu bitvy u Slavkova. Císaře Františka I. při jednání pod lipou doprovázel kníže Lichtenstein a Schwarzenberg, Napoleona pak dva maršálové.[4]

Rozmluva se bude odbývat pod širým nebem u nedaleké lípy. Vlastní jednání se vede ve čtyřech. Císař František s Janem Lichtenštejnem na jedné straně, a Napoleon, provázený po část rozhovoru s maršálem Berthierem na straně druhé. Zatímco se tato čtveřice prochází pod lipou a občas se ohřívá u jednoho z ohňů, shlukli se vysocí důstojníci ze suity obou císařů u druhého ohně.
— Josef Veselý[5]

Památné a významné stromy v okolí[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e CHADT-ŠEVĚTÍNSKÝ, Jan Evangelista. Staré a památné stromy v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. 2., rozmn. vyd.. vyd. Praha: vlastní náklad, 1913. 215 s. S. 166. 
  2. Lípa u Spáleného mlýna hrady.cz
  3. Registr památných stromů AOPK ČR drusop.nature.cz
  4. KRAMOLIŠ, Čeněk. Ve stínu bitvy u Slavkova. Olomouc: R. Promberger, 1911. 250 s. 
  5. VESELÝ, Josef. Toulky českou minulostí - 683. schůzka: Rendez-vous u Spáleného mlýna [online]. Český rozhlas, 2008-07-08 [cit. 2012-04-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-05-06. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]