Cándido Rivera y Rivera

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavený
Cándido Rivera y Rivera
kněz a mučedník
Narození3. září 1912
Villacreces, Španělsko
Úmrtí6. září 1936 (ve věku 24 let)
dálnice L'Arrabassada
Svátek6. září
Státní občanstvíŠpanělsko
ŘádŘád menších bratří konventuálů
Vyznáníkatolická církev
Blahořečen11. března 2001, Svatopetrské náměstí, Vatikán, Jan Pavel II.
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Atributyřeholní oděv
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Blahoslavený Cándido Rivera y Rivera, řeholním jménem Pedro (3. září 1912, Villacreces6. září 1936, dálnice L'Arrabassada), byl španělský římskokatolický kněz, řeholník Řádu menších bratří konventuálů a mučedník.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 3. září 1912 ve Villareces.

Roku 1925 vstoupil do františkanského konventu v Barceloně a při časných slibech přijal jméno Pedro. V Barceloně začal studovat filosofii, kterou dokončil v italském Ósimu. Teologická studia získal v Římě, kde také roku 1933 složil své věčné sliby a o dva roky později byl vysvěcen na kněze. Poté se vrátil do Španělska, kde byl v Granollers jmenován kvardiánem po otci bl. Dionisiovi Vicentovi Ramosovi, který oslepl.

Když v červenci roku 1936 vypukla španělská občanská válka a katolická církev byla pronásledována, otec Pedro se 19. července uchýlil k přátelům nedaleko kláštera. Přes den se měl skrývat ve vinicích.

Dne 25. července byl zajat a uvězněn. Jeden z vězňů byl přítelem vedoucího výboru a díky tomu se několik vězňů včetně otce Pedra za dva dny dostalo na svobodu. V den, kdy jej zatkli, byl rozhodnut před svou smrtí zvolat "Ať žije Kristus král". Poté se otec připojil k dělníkovi, který pracoval v jejich klášteře. Dne 15. srpna odešel do Barcelony.

Dne 22. srpna byl znovu zatčen. Odešel do vězení dobrovolně.

Dne 6. září 1936 byl zastřelen na dálnici L'Arrabassada.

Jeden z určitých zdrojů uvádí že byl odvezen do Montcady, kde byl vhozen do studny či zastřelen a pohřben na hřbitově.[zdroj?] Další zdroj uvádí že jeho tělo bylo zaživa vhozeno ke stovkám prasat a ta jej sežrala.[zdroj?]

Proces blahořečení[editovat | editovat zdroj]

Proces blahořečení byl zahájen 15. října 1953 v arcidiecézi Barcelona a to spolu s dalšími pěti spolubratry františkány konventuály.

Dne 26. března 1999 uznal papež sv. Jan Pavel II. jejich mučednictví. Blahořečeni byli 11. března 2001 ve skupině José Aparicio Sanz a 232 společníků.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]