Bytíz (pracovní tábor)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bytíz
Památník obětem táborů Vojna a Bytíz na Městském hřbitově v Příbrami
Památník obětem táborů Vojna a Bytíz na Městském hřbitově v Příbrami
Poloha
AdresaBytíz, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Souřadnice
Bytíz
Bytíz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tábor Bytíz v části města Příbrami Bytíz, byl největší z uranových táborů na území Československa.[1] Byl založen v roce 1953 na základě geologických průzkumů, které odhalily přítomnost uranové rudy. Jeho vznik se pojí i s kontextem politické atmosféry doby padesátých let ČSR. Tajné označení pro tábor bylo "NPT-Z". V roce 1961 převzal funkci zrušeného tábora Vojna a byla sem přesunuta většina vězňů, kteří nebyli propuštěni v rámci rozsáhlé amnestie v roce 1960. Dodnes slouží jako věznice.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

20. května 1953 byl prvním velitelem tábora Bytíz jmenován Jaroslav Duba, který do té doby působil jako velitel tábora Vojna. 1. 4. 1963 došlo z důvodu poddolování k propadu táborové kuchyně.

Vězni pracovali v primární sféře československého průmyslu a v pozdějších letech ve stavebnictví, strojírenství a zemědělství.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Původní tábor se do současnosti téměř nedochoval. Jako dnešní věznice slouží tábor dostavěný v roce 1962. Důl Bytíz je od roku 2020 pobočkou Hornického muzea Příbram.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ČR, Vězeňská služba. Historie – Věznice Příbram [online]. [cit. 2021-01-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-01-14. 
  2. SKALKOVÁ, Veronika. Tábory nucených prací při uranových dolech v Příbrami. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]