Březule balzámová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Bursera simaruba)
Jak číst taxoboxBřezule balzámová
alternativní popis obrázku chybí
Březule balzámová (Bursera simaruba)
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmýdelníkotvaré (Sapindales)
Čeleďbřezulovité (Burseraceae)
Rodbřezule (Bursera)
Binomické jméno
Bursera simaruba
(L.) Sarg., 1890
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Březulová alej

Březule balzámová (Bursera simaruba) je opadavý stromtropických oblastí Nového světa, je nejznámější z asi 110[2] podobných druhů rodu březule. Dřevina je nápadná červenou, v plátech se odlupující kůrou, která je čerstvě po sloupnutí zelená a obsahuje chlorofyl.

Vyskytuje se od jižních oblastí Floridy přes střední Mexiko, státy Střední Ameriky až do Kolumbie,Venezuely, Guyany a zasahuje i na sever Brazílie. Je také původním druhem na mnoha Karibských ostrovech.[3][4]

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Není náročná na kvalitu půdy, dobře roste v písčité, hlinité nebo jílovité. Nesnáší trvalé zamokření, stanoviště musí mít dobře odvodněné. Vyhovuje půda pH neutrální i silně zásaditá a snese i částečně zasolení. Dobře zakořeněná snadno přečkává sucho, může růst solitérně na plném slunci nebo v lese v polostínu, snáší i velmi silný vítr.

Bývá součásti poloopadavých lesů rostoucích na suchých stanovištích, nebo u mořských pobřeží někdy navazuje na mangrovy. Vyskytuje se také osamoceně na skalách a pastvinách, nebo vytváří stromořadí okolo komunikací. Roste v nadmořské výšce od mořské hladiny po 1900 m, v prostředí s dešťovými srážkami 800 až 3000 mm a průměrnou roční teplotou +18 až +25 °C, nárazově snese i pokles teploty pod 0 °C.

Květy raší koncem zimy, poté počátkem jara opadají staré listy a krátce nato se objeví listy nové. Květy jsou význačným zdrojem pylu a nektaru, jsou opylovány drobným hmyzem, nejsou samosprašné. Tmavě červené plody zrají na stromech více než osm měsíců, na statném stromu se urodí až 15 000 poživatelných plodů.[3][5][6]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Březule balzámová roste nejčastěji jako strom dorůstající do výše 25 m, někdy keř vysoký až 5 m. Strom má poměrně krátký kmen v dospělosti široký 40 až 90 cm, rozkladité větve a nepravidelnou, rozložitou korunu. Kůra je tenká a odlupuje se v plátech, po odloupnutí je zelená a postupně dostává barvu měděně červenou. Ze stromu po poranění prýští pryskyřice vonící po terpentýnu.

Na koncích větví vyrůstají ve spirále lichozpeřené, 10 až 20 cm dlouhé, dvou až čtyřjařmé listyřapíkem až 14 cm dlouhým. Tuhé lístkyřapíčkem bývají velké 5 až 17 × 3 až 8 mm, jsou vejčité až kopinaté, na bázi okrouhlé a vrcholu špičaté, po obvodě celokrajné, mírně asymetrické a v mládí chlupaté.

Mnohomanželná koncová nebo úžlabní květenství jsou 8 až 10 cm dlouhé laty nebo štíhlé hrozny tvořené krátce stopkatými květy. Samčí jsou tříčetné a bílé, samičí pětičetné a žlutavě bílé až zelenavě hnědé, někdy jsou uvnitř načervenalé. Kališní lístky jsou velké jen 1 mm, korunní až 3 mm. V samčím květu je deset tyčinekprašníky, v samičím ze tří plodolistů vytvořený svrchní semeník s krátkou čnělkou s třílaločnou bliznou. Ve květenstvích občas vyrůstají i oboupohlavné květy se samčími i samičími orgány.

Plod je trojboká, asi 1,5 cm dlouhá, červenohnědá, pukající tobolka obsahující jedno bílé, 5 mm velké, trojboké semeno (míšek) obaleno červenou aromatickou dužinou. Semena bývají ptáky i savci roznášena po okolí, podržují si klíčivost asi deset měsíců.[3][5][6][7][8]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Březule balzámová je dřevina potřebující ke zdárnému růstu jen minimální péči. Vysazuje se jak ozdobná, červenokorá solitéra poskytující stín, tak i jako alejové stromy okolo cest. Dva až tři metry dlouhé větve zasazené do vlhké půdy obvykle zakoření a vytvoří rozložité keře (nemají svislé kořeny, jen postranní), které jsou vhodné pro živé ploty ohraničující pozemky.

Stromy rychle regenerují a mladé větve jsou v období sucha používané i jako krmivo pro dobytek. Dřevo skácených stromů slouží jako palivo nebo pro výrobu dřevěného uhlí. Je lehké, měkké a dobře se opracovává, je vhodné pro použití v domácnosti, vyrábějí se z něho dýhy, překližky, nábytek, rukojeti nářadí, zápalky a různé dekorativní předměty.

Pro vysoký obsah pryskyřice nebývají stromy napadány hmyzem, jejich mladé větvičky s pupeny listů však jsou i přes obsah pryskyřice s oblibou spásány malpami kapucínskými. Plody jsou přirozenou potravou pro opice a ptáky, krmí se jimi též i prasata, kozy i morčata.

Pryskyřice z kmene a kůry stromu se používá v léčitelství proti pocení, k léčbě úplavice, kapavky a žlutá zimnice, na popáleniny, proti revmatismu a v jihoamerických kostelech bývá součásti kadidla. Dále slouží k výrobě lepidel, laků a vodu i hmyz odpudivých povlaků. Drcená kůra a listy léčí svrab a povrchové rány, ze sušených listů se vaří vonné čaje.[3][6][8]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. STEVENS, Peter Francis. Angiosperm Phylogeny Website, vers. 14: Burseraceae [online]. University of Missouri, St Louis and Missouri Botanical Garden, USA, rev. 04.07.2016 [cit. 2017-08-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b c d GRULICH, Vít. BOTANY.cz: Březule balzámová [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 07.03.2013 [cit. 2017-08-29]. Dostupné online. 
  4. HASSLER, Markus. Catalogue of Life: Bursera simaruba [online]. Naturalis biodiverzity Center, Leiden, NL, rev. 2017 [cit. 2017-08-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-05-31. (anglicky) 
  5. a b Dendrologie.cz: Bursera simaruba [online]. Petr Horáček a J. Mencl, rev. 17.01.2007 [cit. 2017-08-29]. Dostupné online. 
  6. a b c ORWA, C.; MUTUA, A.; KONDT, R. et al. Bursera simaruba [online]. World Agroforestry Centre, Nairobi, Kenya [cit. 2017-08-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. CHRISTMAN, Steve. Plant Encyclopedia: Bursera simaruba [online]. Floridata.com, Tallahassee, FL, USA, rev. 16.05.2004 [cit. 2017-08-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. a b Plants For a Future: Bursera simaruba [online]. Plants For a Future, Dawlish, Devon, UK [cit. 2017-08-29]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]