Buquoyská rezidence

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Buquoyská rezidence
Buquoyská rezidence na náměstí v Nových Hradech
Buquoyská rezidence na náměstí v Nových Hradech
Účel stavby

V současné době Wellness hotel Rezidence a restaurace

Základní informace
Slohbaroko
Výstavba1634–1635
StavebníkMarie Magdalena Buquoyová
Poloha
Adresanáměstí Republiky 1, Nové Hrady, ČeskoČesko Česko
UliceNavrátilova
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky19846/3-287 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Buquoyská rezidence byla postavena v letech 1634 a 1635 v raně barokním slohu. Nachází se na východní straně náměstí Republiky v Nových Hradech. Byla vybudována hraběnkou Marií Magdalenou Buquoyovou jako městský palác, tzv. typ louvre.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Komplex rezidence se nachází na místě dřívějších panských domů, které hraběnka Marie Magdalena odkoupila, neboť byla zvyklá na přepychové paláce v Bruselu a MonsuBelgii. Původní sídlo vládců panství v okolí Nových Hradů, novohradský hrad, byl již nedostačující. V rezidenci rod přebýval až do postavení nového zámku nedaleko od náměstí, kam se následně přestěhoval.[1]

Po opuštění rodinou Buquoyů byly v komplexu zřízeny kanceláře a úřednické byty. Po roce 1945 v budově sídlil lesní závod.[2] Po roce 2000 byla rezidence rozsáhle zrekonstruována. Nyní se v ní nachází Wellness hotel Rezidence.[3]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Rezidence z náměstí (v pozadí vrchol věže kostela svatého Petra a Pavla)

Půdorys budovy je nepravidelný, připomínající obdélník. Původní rezidence měla dva vstupy, jeden hlavní z náměstí a druhý, který sloužil k dovozu dřeva, sena pro koně, potravin a jiných nezbytností pro chod sídla, vedoucí od kostela. V nitru komplexu byla též dvě nádvoří, avšak menší po rekonstrukci bylo zastřešeno a na jeho místě se nalézá bazén. Za zmínku i stojí lávka, která vedla z okna Rezidence do Buquoyské lóže v kostele svatého Petra a Pavla.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HOKR, Vladimír. Příběhy novohradských domů. Nové Hrady: Novohradská občanská společnost, 2007. ISBN 978-80-85033-75-5. Kapitola Rezidence, s. 100–104. V knize uvedené ISBN 978-80-58033-09-1 je chybné. 
  2. Archivovaná kopie. www.kicnovehrady.cz [online]. [cit. 2016-12-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-12-29. 
  3. Wellness hotel Rezidence [online]. Hotel.cz [cit. 2023-10-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]