Bunkobon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Knihy ve formátu bunkobon v knihkupectví

Bunkobon (japonsky 文庫本) je malý brožovaný knižní formát navržený pro cenovou dostupnost a skladnost.

Knihy ve formátu bunkobon se vyskytují převážně ve velikosti A6 (105×148 mm). Ve většině případů mají papírový přebal; v některých případech obsahují ilustrace. Obvykle je formát užíván pro levnější edice knih, které již byly vydány v pevné vazbě,[1] ačkoli některé knihy jsou publikovány pouze ve formátu bunkobon. Jedná se o jistou obdobu brožovaných knih určených pro masový trh, s tím rozdílem, že pro bunkobon je používán kvalitnější papír a odolnější vazba.

Bunkobon se začal těšit oblibě během 20. let 20. století v návaznosti na vývoj tiskařské technologie, díky které bylo nyní možné hromadně a levně produkovat knihy a časopisy. Jeho podoba vychází z formátu Universal-Bibliothek německého nakladatelství Reclam.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bunkobon na anglické Wikipedii.

  1. BOURDAGHS, Michael K.; SAKAI, Cécile; HIROKAZU, Toeda. Introduction: Kawabata Yasunari in the twenty-first century. Japan Forum. 2018-01-02, roč. 30, čís. 1, s. 2–11. Dostupné online. ISSN 0955-5803. (anglicky) 
  2. KAMEI-DYCHE, Andrew T. The History of Books and Print Culture in Japan: The State of the Discipline. Book History. 2011, roč. 14, čís. 1, s. 270–304. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]