Bučina (Lužické hory)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bučina v Lužických horách
Pohled na Bučinu od silnice z Nové Huti do Kytlic
Pohled na Bučinu od silnice
z Nové Huti do Kytlic

Vrchol538 m n. m.
Prominence13 m↓ sedlo s Jelení skálou
Izolace0,6 km → Jelení skála
Poznámkaomezený výhled
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříLužické hory / Kytlická hornatina / Klíčská hornatina / Bukovská vrchovina[1]
Souřadnice
Bučina
Bučina
Horninačedič
PovodíKamenice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bučina je 538 metrů vysoký kopec v Lužických horách, v centrální části stejnojmenné chráněné krajinné oblasti.[2] Vrchol se nachází na katastrálním území obce Svor v severní části okresu Česká Lípa, který v těchto místech sousedí s okresem Děčín.[3] Hranice mezi Libereckým a Ústeckým krajem, která je zde prakticky totožná s historickou hranicí mezi někdejším kamenickým a zákupským panstvím, prochází podél západního úpatí kopce.[4]

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Z geomorfologického hlediska se kopec nachází v Kytlické hornatině, která je geomorfologickým podcelkem Lužických hor. Území náleží do povodí Kamenice, jejíž hlavní prameny se nacházejí necelý kilometr vzdušnou čarou severně od Bučiny v prostoru mezi nádražím Jedlová, železniční tratí z České Lípy do Rumburka a vrcholem Jelení skály.[5][6] Kamenice v podobě malého potoka protéká kolem Bučiny a na jejím západním úpatí napájí Hraniční rybník, odkud pak dále pokračuje na západ přes Kytlice a Mlýny k České Kamenici. Kopec je zalesněný převážně smrkovým porostem, vrchol tvoří menší čedičová skalka. Na úbočích se vyskytují pískovcové skalní útvary.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V minulosti se na kopci zřejmě těžila železná ruda, která byla drcena v hamru u Hraničního rybníka. Pozůstatky této těžby lze nalézt na vrcholu v podobě malého lomu a asi dva metry hluboké jámy.[4] Na jihozápadním úbočí Bučiny se nachází pozoruhodná skála, nazývaná v dřívějších dobách Waldstein, tj. Lesní kámen. V důsledku chybného překladu je tato skála obvykle označovaná jako Valdštejnská skála. Skála, sestávající ze čtyř bloků železitého pískovce, byla místem, kde se setkávaly hranice kamenického, zákupského a sloupského panství. Na skále je vyryto množství různých záznamů, několik set let starých letopočtů, symbolů a záhadných znaků. V lese na západním svahu Bučiny lze nalézt několik historických hraničních kamenů s letopočtem 1803, označujících hranice mezi kamenickým a zákupským panstvím.[4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda - Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006, ISBN 80-7011-913-6)
  2. Základní mapa ČR 1 : 25 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2022-01-08]. Dostupné online. 
  3. Seznam. Svor [online]. mapy.cz [cit. 2020-05-09]. Dostupné online. 
  4. a b c KÜHN, Jiří. Bučina - Valdštejnská skála - Bukové skály [online]. luzicke-hory.cz [cit. 2020-05-09]. Dostupné online. 
  5. Seznam. Hřenská Kamenice [online]. mapy.cz [cit. 2020-05-09]. Dostupné online. 
  6. HÁJEK, Michal. Studánka Hřenská Kamenice (10967) [online]. estudanky.eu, 2016-09-04 [cit. 2020-05-10]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]