Bryan Waller Procter

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bryan Waller Procter
Rodné jménoBryan Waller Procter
Narození21. listopadu 1787
Leeds, Yorkshire, Velká Británie
Úmrtí5. října 1874 (ve věku 86 let)
Londýn
PseudonymBarry Cornwall
Povoláníadvokát, básník a spisovatel
Alma materHarrow School
Manžel(ka)Anne Skepper
DětiAdelaide Anne Procter
RodičeNicholas Procter[1] a Amelia Long[1]
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikizdrojů původní texty na Wikizdrojích
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bryan Waller Procter (21. listopadu 17875. října 1874) byl anglický básník[2]. Používal pseudonym Barry Cornwall[3].

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Leeds, Yorkshire. Vystudoval na škole v Harrow, kde byly jeho současníky např. Lord Byron a Robert Peel. Po opuštění školy pracoval v kanceláři advokáta v Calne ve Wiltshire, kde zůstal až do roku 1807, kdy se vrátil do Londýna studovat práva. Do smrti svého otce v roce 1816 vydělal menší majetek a mohl se tak stát partnerem v advokátní firmě. V roce 1820 ale partnerství ukončil a začal psát pod pseudonymem "Barry Cornwall".

V roce 1824 uzavřel manželství se slečnou Skepper, dcerou paní Basil Montague. Jeho dcera Adelaide Anne byla také básnířka.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Jeho hlavní poetické práce byly: Dramatické scény a jiné básně (1819), Sicilská Story (1820), Marcian Colonna (1820), Mirandola, Povodeň v Thessaly (1823) a Anglické písně (1832). Byl také autorem podobizen Poetica (1824), Život Edmunda Keana (1835), Esejí a příběhů v próze (1851), Paměti Charlese Lamba (1866). Posmrtný autobiografický fragment s poznámkami jeho literárních přátel, kterých měl širokou škálu od Williama Lisle Bowlese k Robertovi Browningovi, byl vydán v roce 1877.

Charles Lamb nanejvýš vynachválil jeho Dramatické skeče, o nichž prohlásil, že kdyby je našel jako anonymní rukopis v Garrickově sbírce bez váhání by jej začlenil do svých Dramatických vzorků. Cornwallovy dramatické fragmenty mají nádech viktoriánského ducha. Výsledky jsou rozmanité, a postrádají jednotu, ale obsahují jakési světlo vyšší, ačkoliv neformální, inspirace.

Ve své době patřil v Británii spíše k neznámým autorům, do značné míry je považován za napodobitele větších romantických autorů. Barry Cornwall však inspiroval Alexandra Puškina. Jen několik hodin před jeho posledním duelem v roce 1837 poslal Puškin Cornwallovu sbírku své kolegyni, paní Ishimové, což naznačuje, že měl v úmyslu si nechat některé jeho básně přeložit.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]