Bruno Coulais

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bruno Coulais
Bruno Coulais v roce 2013
Bruno Coulais v roce 2013
Základní informace
Narození13. ledna 1954 (70 let)
Paříž, FrancieFrancie Francie
Žánryfilmová hudba
Povoláníhudební skladatel
Aktivní roky1978–dodnes
OceněníEuropean Film Award for Best Composer (2004)
důstojník Řádu umění a literatury (2013)
rytíř Národního řádu za zásluhy (2019)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bruno Coulais (* 13. ledna 1954 Paříž) je francouzský hudební skladatel, známý především díky své filmové hudbě k mnoha francouzským filmům, minisériím a televizním seriálům, za kterou obdržel několik Césarů a dalších cen.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Paříži, odkud pochází také jeho matka, jeho otec pochází z Vendée. Jako mladý se učil hře na housle a klavír a připravoval se na dráhu skladatele současné klasické hudby, postupně se ale jeho pozornost přeorientovala na filmovou hudbu.

Na konci 70. let byl osloven režisérem Françoisem Reichenbachem k vytvoření hudby k jeho krátkometrážnímu dokumentárnímu filmu México mágico, pak zkomponoval první soundtracky pro režiséra Jacquesa Davilu. Během osmdesátých a devadesátých let pracoval zejména na hudbě pro různé televizní filmy, například režisérů Gérarda Marxe nebo Laurenta Heynemanna. V tomto období vytvořil například hudbu k filmům Le petit prince a dit (1992) nebo Le Fils du requin (1993).

V roce 1994 začal spolupracovat s televizním producentem Josée Dayanem, se kterým pak v následujících letech společně vytvořili několik televizních minisérií, filmů a seriálů, například La Rivière Espérance (1995), Hrabě Monte Cristo (1998), Balzac (1999) nebo Prokletí králové (2005).

Velkým zlomem v jeho kariéře byla spolupráce s režiséry Marie Pérennouem a Claudem Nurisdanym na filmu Mikrokosmos v roce 1996, jehož významnou část tvoří právě filmová hudba. Film byl mimořádně úspěšný, Coulais za něj získal Césara a ocenění Victoires de la Musique a současně se stal jedním z nejžádanějších tvůrců filmové hudby ve Francii. Za film Himalaya - Karavana (1999) získal svého dalšího Césara. Dále vytvořil například hudbu k filmům Purpurové řeky (2000) a ke komerčně úspěšným blockbusterům z francouzské produkce Belphegor: Fantom Louvru (2001) a Fantom Paříže (2001).

Po vytvoření hudby k filmu Ptačí svět (2001) oznámil, že se bude méně věnovat filmové hudbě a spíš se chce soustředit na jiné projekty, například vytvoření opery pro děti a spolupráci s francouzským rapperem Akhenatonem a jeho skupinou IAM nebo korsickým seskupením A Filetta, se kterým se už setkal při práci na filmu Don Juan z roku 1998.

V roce 2004 vytvořil hudbu k filmu Slavíci v kleci, která se dočkala uznání, stala se mezinárodně známou a vynesla mu ocenění v podobě jeho třetího Césara. Nicméně, od té doby spolupracuje téměř výlučně pouze s režiséry, se kterými se už pracovně setkal v minulosti, například Jacquesem Perrinem, Frédéricem Schoendoerfferem nebo Jamesem Huthem. V roce 2009 získal americkou cenu Annie za hudbu k filmu Coraline a v tomto roce vytvořil rovněž (společně s irskou folkovou formací Kíla) hudbu k animovanému filmu Brendan a tajemství Kellsu.

Jeho hudební styl se v rámci jednotlivých projektů různí, ale jisté znaky zůstávají stejné, jako například příklon k opeře a lidskému hlasu, styl world music a míchání různích hudebních kultur.

Je otcem tří dětí, Huga, Louise a Sofie.

Skladatelská filmografie (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Celovečerní filmy[editovat | editovat zdroj]

Televize[editovat | editovat zdroj]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

César[editovat | editovat zdroj]

Ocenění
Nominace

Jiná ocenění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bruno Coulais na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]