Bručoun sladkovodní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBručoun sladkovodní
popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii)
Podtřídakostnatí (Neopterygii)
Řádostnoploutví (Perciformes)
Čeleďbručounovití (Terapontidae)
Rodbručoun (Scortum)
Binomické jméno
Scortum barcoo
(McCulloch & Waite, 1917)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bručoun sladkovodní (Scortum barcoo) je druh ryby z čeledi Terapontidae, známý pod názvy Barcoo grunter a jade perch.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Tato ryba má robustní tělo a malou hlavu. Tělo je nahnědlé s tmavšími skvrnami a tmavšími ploutvemi. Maso bručouna je sladké a šťavnaté, bez mezisvalových kostí. Je bohaté na živiny, zejména vysoce nenasycené mastné kyseliny. Studie provedená Australskou vědeckou a průmyslovou výzkumnou organizací pro společné bohatství (CSIRO) v roce 1998 ukázala, že mezi 200 testovanými druhy mořských plodů obsahoval bručoun sladkovodní nejvyšší hladinu omega-3, což bylo přibližně 3krát více než u volně žijících lososa atlantského (salmo salar) a okouna barramundi (robalo stříbřitý). Roste extrémně rychle a je velmi vhodný pro akvakulturu v oblastech s mírným, subtropickým až tropickým podnebím. V podmínkách umělé akvakultury mohou růst do konzumní velikosti 6 až 10 měsíců.

V poslední době[kdy?] roste zájem o diverzifikaci druhů na podporu rozvoje udržitelné akvakultury. Rychle rostoucí bručoun sladkovodní, který může růst při vysoké hustotě v recirkulačních akvakulturních systémech (RAS), je slibným kandidátem na akvakulturní chov. V současné době je tento druh chován jak v rybnících, tak v recirukulačních systémech nejen v Austrálii, ale také v Číně, Malajsii nebo třeba Belgii.[2] Dosahuje maximální délky asi 50 cm.[3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Je endemickýAustrálii, kde jej lze nalézt v určitých velkých řekách, včetně řeky Barcoo. Je rozmnožován v líhních.[4]

Biologie[editovat | editovat zdroj]

Bručoun sladkovodní je všežravá ryba. Loví především korýše, hmyz, měkkýše a ryby.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Scortum barcoo na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-04]
  2. a b HU, Jie; YAN, Ningning; SUN, Chengfei. Biological Characteristics of Jade Perch (Scortum Barcoo). Oceanography & Fisheries Open access Journal. 2018-10-26, roč. 8, čís. 4, s. 1–6. Dostupné online [cit. 2023-10-27]. ISSN 2476-0536. DOI 10.19080/OFOAJ.2018.08.555743. (anglicky) 
  3. a b Scortum barcoo, Barcoo grunter [online]. Příprava vydání Rainer Froese, Daniel Pauly. FishBase, 2019. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Barcoo grunter | Fish identification information | Queensland Government. web.archive.org [online]. 2019-04-03 [cit. 2023-10-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-04-03. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]