Brtnice (Velké Popovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Brtnice
Domky na návsi
Domky na návsi
Lokalita
Charaktervesnice
ObecVelké Popovice
OkresPraha-východ
KrajStředočeský kraj
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel574 (2021)[1]
Katastrální územíVelké Popovice (6,43 km²)
PSČ251 69
Počet domů185 (2011)[2]
Brtnice
Brtnice
Další údaje
Kód části obce179281
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Brtnice (německy Brtnitz) je vesnice v okrese Praha-východ, je součástí obce Velké Popovice. Nachází se asi 1 km na jih od Velkých Popovic. V okolí vesnice se nachází několik rybníků a protéká zde Mokřanský potok. Je zde evidováno 201 adres.V dolní části vesnice leží důležitý rozvaděč pitné vody pro Prahu, která je sem vedena z vodní nádrže Želivka. Dopravní obslužnost zde zajišťuje autobusová linka v rámci Pražské integrované dopravy ze Strančic, Todic a Všedobrovic (linka 461 a 761).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Název této obce vychází ze slova brtník. Brtníci byli lidé, kteří se zabývali lesním včelstvem, jenž také chovali doma. Dříve byl med jediným sladidlem, ze kterého se také i v této oblasti vyráběl nápoj medovina. V Brtnici se nachází rybník Veselák. Potok, který z Veseláku vytéká, teče přes louku, vedle níž byla vodní tvrz. Tam zavedli z Veseláku potok, který napájel vodní příkop. Tím byla tvrz chráněna z obou stran. Dnes je zde stavení a místo vodní ochrany kolem tvrze se nacházejí zahrady. Rybník Veselák je především významný tím, že v roce 1866 k němu přišlo německé vojsko a mělo zde polní mši, protože zde padlo mnoho Němců v sedmileté válce. Je dokázáno, že na poli vedle rybníka se našly úlomky nádob z doby keltské a slovanské, odborně to posoudil pan Ing. Berounský.

Na pokraji lesa, kterému se říká Černé palouky či Babí důl, si lidé z Brtnice nosili černou hlínu, protože se dříve v této oblasti pálily milíře (dřevěné uhlí), proto černé palouky. Dále v lese (jižním směrem) jsou veliké kameny, o nichž se říká, že jejich historie sahá až do doby ledové.

Černý mlýn[editovat | editovat zdroj]

Jednalo se o vodní mlýn. Původ Černého mlýna sahá do období před třicetiletou válkou, ale předpokládá se, že jeho historie sahá hlouběji. Zajímavostí je, že v tomto mlýně žil slavný herec Eduard Cupák se svým přítelem.

Další fotografie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-11-01]
  2. Historický lexikon obcí České republiky – 1869–2011. 21. prosince 2015. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]