Broukoviště v Zoo Ostrava

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Broukoviště v ZOO Ostrava)
Broukoviště v Zoo Ostrava
Základní údaje
Rok vzniku2014
Datum odhalení2014
Umělecký směrmalé interaktivní dřevěné dětské hřiště
Popis
Materiáldřevo
Umístění
UmístěníZoologická zahrada a botanický park Ostrava, Slezská Ostrava, Ostrava, Moravskoslezský kraj
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Broukoviště v Zoo Ostrava je dřevěná stavba (netradiční malé dřevěné dětské hřiště s pěti dřevěnými sochami), která vznikla v roce 2014. Stavba získala v roce 2017 vítězství v české anketě Dřevěná stavba roku v kategorii „Dřevěná hřiště – malá“. Stavba je umístěná v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava, v ostravské čtvrti Slezská Ostrava v Moravskoslezském kraji. Hřiště je přístupné v rámci areálu ostravské zoo.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Broukoviště v Zoo Ostrava je dřevěné hřiště i interaktivní a edukativní koutek s modely hmyzu ve zvětšeném měřítku. V areálu areálu ostravské zoo představuje malým i velkým návštěvníkům význam mrtvého dřeva čí broukoviště pro život v přírodě (hmyz, bezobratlí, obratlovci). Hřiště je tvořeno umělecky hodnotnými dřevěnými modely pěti druhů vzácných brouků (páchníka hnědého, krasce dubového, lesáka rumělkového, nosorožíka kapucínka a roháče obecného), kteří patří mezi nejohroženější brouky České republiky. Modely brouků bývají občas odvezeny na nutnou údržbu. Broukoviště bylo postaveno v roce 2014 a nachází se v blízkosti křižovatce nad expozicí Čitván u Rododendron parku.[1][2][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Broukoviště v zoo se stalo Dřevěnou stavbou roku 2017 - Novinky - Novinky - O zoo - Zoo Ostrava. www.zoo-ostrava.cz [online]. [cit. 2021-08-29]. Dostupné online. 
  2. a b Dřevěná stavba roku | Broukoviště v Zoo Ostrava. www.drevoprozivot.cz [online]. [cit. 2021-08-29]. Dostupné online. 
  3. a b Nejkrásnější dřevěné hřiště stojí v ostravské zoo. A mají to oficiálně potvrzené. Regiony [online]. 2017-07-17 [cit. 2021-08-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]