Brioška

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Brioška
Základní informace
Místo původuFrancie
Složení
mouka, vejce a máslo
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Brioška (francouzsky brioche) je sladké pečivo původem z Francie, podobné mazanci. Peče se ze sladkého kynutého těsta, jež obsahuje množství másla, vejce, a často i rozinky. Díky tomu je její střída jemná a lahodná. Známý francouzský šéfkuchař a restauratér Joël Robuchon ji popisuje jako „lehkou a mírně nadýchanou v závislosti na poměru másla a vajec“.[1] Může mít mnoho různých tvarů, například bochník, věnec či uzlík.[2]

Povrch briošek se po vykynutí těsně před pečením potírá žloutkem, díky čemuž je pak kůrka zlatohnědá a loupavá. Od bílého francouzského chleba se liší přidáním vajec, tekutin (mléko, voda, smetana, a někdy i brandy) a občas i trochy cukru.

Podávání a konzumace[editovat | editovat zdroj]

Briošky se často podávají s kávou ke snídani, s ovocem či čokoládou mohou být součástí dezertů a verze bez rozinek chutnají i s burgery, klobáskami či s foie gras.

Brioška je pečivo zmíněné ve francouzské frázi „qu'ils mangent de la brioche“, tradičně překládané v podobě „Ať jedí koláče“.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Brioche na anglické Wikipedii a Let them eat cake na anglické Wikipedii.

  1. Le Grand Larousse Gastronomique. Redakce Robuchon Joël. Paris: Larousse, 2007. ISBN 978-2-03-582360-1. S. 134. 
  2. Dokřupava.cz. dokrupava.cz [online]. [cit. 2019-06-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-02-10. 
  3. Did Marie-Antoinette Really Say “Let Them Eat Cake”?. Encyclopedia Britannica [online]. [cit. 2020-01-07]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]