Braunsberg historicus - spolek pro ochranu kulturního dědictví

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Braunsberg historicus)
Braunsberg historicus - spolek pro ochranu kulturního dědictví
ZkratkaBraunsberg historicus
ZakladatelTomáš Kocourek
Vznik26. října 2019
Právní formaspolek
SídloČesko Brušperk, Česká republika
Datová schránka6nrjwhj
IČO08587001 (VR)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Braunsberg historicus - spolek pro ochranu kulturního dědictví je spolkem občanů města Brušperk se zájmem o historii. Vznikl za účasti svých pěti zakládajících členů na ustavující schůzi v září 2019, kde byl jeho předsedou zvolen iniciátor vzniku spolku, místní historik Tomáš Kocourek.[1][2]

Účelem spolku je zachovávání tradic a dějin hmotného a nehmotného kulturního dědictví. To prostřednictvím činností jako je pořádání historických slavností, výstav, vzdělávacích a volnočasových aktivit, literární činností a dalších aktivit spojených s oblastí historie a kultury, určených pro osoby všech věkových kategorií.

Dosavadní aktivity[editovat | editovat zdroj]

Archeologické šetření v lokalitě vrchu Na šibenici[editovat | editovat zdroj]

Na úterý 12. listopadu 2019 spolek zorganizoval archeologické šetření v lokalitě bývalého popravčího vrchu Na šibenici (286 m n. m., asi 250 metrů severně od přehrady) v Brušperku.[3] Do města se v ten den přijel podívat odborník na popravčí místa Josef Unger z Masarykovy univerzity, dále Robin Pěnička z Masarykovy univerzity, Jan Velek a ředitel Národního památkového ústavu v Ostravě Michal Zezula. Za město se šetření zúčastnil místostarosta Tomáš Vojtek. Cílem archeologického šetření bylo blíže lokalizovat místo, kde stála brušperská šibenice, a stanovit potřebné úkoly, které povedou ke konkrétním terénním archeologickým průzkumům, které odhalit pozůstatky z popravčí historie města, které bylo s hrdelním právem, které vykonávalo i v okolních obcích, spojeno po celých 500 let.

Informační tabule na náměstí a sv. Markovi[editovat | editovat zdroj]

Informační tabule
Informační tabule o památkové zóně
Informační tabule o památkové zóně
Informační tabule na vrchu sv. Marek
Informační tabule na vrchu sv. Marek

V průběhu léta 2020 probíhaly práce na vytvoření dvou nových informačních tabulí, k jejichž následnému umístění došlo v říjnu 2020.[4] První tabule se nachází na náměstí J.A. Komenského a je zaměřena na zdejší památkovou zónu. Obsahuje stručný přehled historie města, velkou mapu celé památkové zóny a krátký jednoduchý popisek jednotlivých kulturních památek (vč. fotografií). Druhá tabule se nachází na sv. Markovi a obsahuje stručnou historii daného místa a velké panorama s popisky jednotlivých vrcholů, které lze odtud vidět.

Úprava okolí smírčího kříže[editovat | editovat zdroj]

Podoba okolí smírčího kříže po úpravách

Smírčí kříž v Brušperku je chráněnou kulturní památkou a pochází patrně z období 16.–17. století. Původ kříže je neznámý. Vzhledem k zanedbanému vzhledu okolí kříže a ojedinělosti této památky v rámci okresu bylo rozhodnuto, že historický spolek uvede místo do důstojného stavu. S pracemi se začalo v průběhu srpna 2021.[5] V září 2021 byl kříž doplněn informační tabulkou. Spolek plánuje také odborné restaurováni či konzervaci samotného kříže.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Veřejný rejstřík a Sbírka listin - Ministerstvo spravedlnosti České republiky. or.justice.cz [online]. [cit. 2020-02-09]. Dostupné online. 
  2. BRUŠPERK, Město. Město Brušperk. www.brusperk-mesto.cz [online]. [cit. 2021-10-10]. Dostupné online. 
  3. KOCOUREK, Tomáš. Archeologický výzkum na popravčím vrchu Na šibenici. Brušperský zpravodaj. 2019, čís. 12, s. 20. 
  4. KOCOUREK, Tomáš. Ve městě byly umístěny dvě nové informační tabule. Brušperský zpravodaj. 2020, čís. 12, s. 11. 
  5. KOCOUREK, Tomáš. Okolí smírčího kříže se dočkalo úpravy. Brušperský zpravodaj. 2021, čís. 10, s. 27. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]