Bratislava hlavná stanica

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bratislava hlavná stanica
Pohled na staniční budovu
Pohled na staniční budovu
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajBratislavský
MěstoBratislava
Souřadnice
Bratislava hlavná stanica
Bratislava hlavná stanica
Provozovatel dráhyŽSR
Tratě100, 110, 120, 130, 131, 132
Nadmořská výška175[1] m n. m.
V provozu od1848
Zabezpečovací zařízeníRZZ
Dopravní koleje11
Nástupiště (nástupní hrany)6 (10)
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaTramvaj, Autobus, TAXI
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bratislava hlavná stanica je hlavní železniční stanice v Bratislavě. Nachází se na rozhraní městských částí Staré Mesto a Nové Mesto.

Obecný přehled[editovat | editovat zdroj]

Lokalizace stanice v Bratislavě

Nádražní budova, která dnes slouží jako sídlo generálního ředitelství Železniční policie na Šancové ulici číslo 1, byla postavena v roku 1848 jako koncová pro trať BratislavaGänserndorfVídeň a Bratislava – Břeclav. Druhá budova byla postavena po dokončení tratě BudapešťŠtúrovo – Bratislava před rokem 1860 a používá se až do současnosti. Třetí budova, tzv. „Skleník“, byla postavena v roce 1988 jako přístavba druhé budovy. V roce 1883 vzniklo propojení se stanicí Bratislava-Rača na trati do Žiliny a jako poslední byla zapojena trať ze stanice Bratislava-Nové Mesto z roku 1962.

Zpočátku byla ve stanici vykonávaná i nakládka a vykládka nákladních vozů, existoval i tzv. vínovod a nákladní lanovka z tzv. „Patrónky“, což byla továrna na náboje (patróny) ve stejnojmenné části města. Jak rostla osobní doprava, nákladní doprava byla postupně vytlačována do jiných stanic.

Lokomotivní depo u odstavného kolejiště bylo postaveno po likvidaci původního odstavného kolejiště, které bylo v prostoru nástupišť 3–5.

V roce 2012 došlo k přerušení tramvajových spojů k nádraží v důsledku havarijního stavu kolejí v některých úsecích v okolí. Tramvajové spoje byly částečně nahrazeny autobusovou dopravou (např. speciální spoj X13). Oprava kolejí je zahrnuta do připravovaného projektu rekonstrukce stanice a Predstaničného náměstí (od roku 2012 Námestie Franze Liszta).[zdroj?]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Bratislava hlavná stanica-obvod koľajisko Dvor (žst) • Bratislavský kraj (SK) / Atlas Drah Polska, Česka, Slovenska a Podkarpatské Rusi. www.atlasdrah.net [online]. [cit. 2022-06-08]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]