Branislav Taraškievič

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Branislav Adamavič Taraškievič
Narození20. lednajul. / 1. února 1892greg.
Macjuliški
Úmrtí29. listopadu 1938 (ve věku 46 let)
Minsk
Povolánípolitik, překladatel, spisovatel, jazykovědec a veřejná postava
Alma materPetrohradská státní univerzita (do 1916)
Tématalingvistika, politická aktivita a překladatelská činnost
Politická příslušnostBelarusian Peasants' and Workers' Union
Běloruská strana sociálně demokratická
Belarusian Socialist Assembly
Communist Party of West Belarus
Manžel(ka)Viera Snitka
Nina Paljanskaja
DětiRadaslaw Taraškievič
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Branislav Adamavič Taraškievič (bělorusky Браніслаў Адамавіч Тарашкевіч; 8. ledna 1892 Macjuliški u Vilna29. listopadu 1938 Minsk) byl běloruský jazykovědec a politik, autor první moderní běloruské gramatiky a pravopisu, který se po něm nazývá „taraškevica“ a stále se užívá v běloruském exilu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v malé vesnici asi 30 km východně od Vilna, tehdy v Ruské říši, dnes na litevsko-běloruské hranici. Školu navštěvoval ve Vilnu, od roku 1911 studoval na Petrohradské univerzitě jazyky. Z podnětu významného lingvisty Alexeje Alexandroviče Šachmatova se začal zabývat gramatikou běloruštiny, kterou pak také vydal jako učebnici.

Pracoval jako učitel, po Říjnové revoluci ředitel běloruského gymnázia ve Vilnu a patřil mezi představitele Svazu běloruských socialistů. Roku 1922 byl zvolen poslancem polského Sejmu, v letech 1925–1927 byl předsedou Svazu běloruských rolníků a dělníků a vstoupil do Komunistické strany Běloruska. Ta byla polskou vládou zakázána a Taraškievič dvakrát zatčen. Ve vězení přeložil Homérovu „Iliadu“ a román „Pan Tadeusz“ A. Mickiewicze. Roku 1933 byl polskou vládou vyměněn za běloruského novináře a spisovatele F. Alachnoviče a protože se nesměl usadit v Minsku, žil v Moskvě. Tam byl roku 1937 v rámci stalinského teroru zatčen a o rok později v Minsku zastřelen.

Běloruský pravopis a gramatika se za sovětské vlády přizpůsobily ruštině, takže Taraškevičova gramatika se užívá jen v exilu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]