Zlatá medaile Svenska Dagbladet

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Bragdguldet)

Zlatá medaile Svenska Dagbladet (švédsky Svenska Dagbladets guldmedalj) je švédské sportovní ocenění, které od roku 1925 každoročně uděluje stockholmský deník Svenska Dagbladet. Používá se pro ně také neoficiální označení Bragdguldet (zlatý výkon). Výsledky jsou vyhlašovány na konci kalendářního roku a medaili obdrží švédský sportovec, který dosáhl v uplynulém roce mimořádného úspěchu. Původně rozhodovalo o vítězi čtenářské hlasování, později byla vytvořena čtrnáctičlenná porota Svenska Dagbladets guldmedaljnämnd, kterou jmenuje šéfredaktor listu. Jedná se o nejstarší anketu typu Sportovce roku na světě, když vznikla o rok dříve než Sportovec roku Polska.[1]

Oceněn může být jedinec i kolektiv (v tomto případě dostane zlatou medaili příslušná sportovní asociace a jednotliví členové týmu obdrží stříbrné repliky), v některých letech byla cena rozdělena mezi dva sportovce. Jedna osoba může obdržet cenu nanejvýš dvakrát, ale i to je výjimka, které v minulosti dosáhli pouze Björn Borg, Ingemar Stenmark a Anja Pärsonová, kromě toho Jan-Ove Waldner a Johan Olsson získali medaili jednou za individuální úspěch a jednou jako členové týmu. Dalším pravidlem je, že cenu nesmí získat sportovec usvědčený z užívání dopingu.

Nejčastěji zastoupenými sporty jsou lehká atletika a běh na lyžích.

Vítězové podle let[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BLOCH, Kamil. Lista nominowanych do tytułu Sportowca Roku w Plebiscycie Przeglądu Sportowego - sporteuro.pl. sporteuro.pl [online]. 2018-11-22 [cit. 2023-05-05]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-05-27. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]