Boston City Hall

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Boston City Hall
Základní informace
Slohbrutalismus
ArchitektiKallmann, Mc Kinnell and Knowles a Campbell, Aldrich & Nulty
Výstavba1968
Poloha
Adresa1 City Hall Sq, Boston, MA 02201-1020, Boston, Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Prostor u budovy

Bostonská radnice je budova v centru města a sídlo samosprávy města Boston ve Spojených státech amerických.

Výstavba[editovat | editovat zdroj]

Do soutěže na budovu bostonské radnice bylo v roce 1962 zařazeno celkem 256 návrhů. Vítězným projektem se stal návrh architektů Gerharda Kallmana, Noela McKinnella a Edwarda Knowles. Byl realizován v letech 1963-1968 stavební firmou Architects and Engineers. V interiéru iv exteriéru této budovy probíhá na různých úrovních vzájemná interakce mezi občany a státní správou. Právě zde obyvatelé Bostonu přivítali anglickou královnu Alžběta II. Při její návštěvě Spojených států v roce 1976.

Popis budovy[editovat | editovat zdroj]

Budova radnice se nachází ve administrativním centru města. Kromě samotné budovy se v návrhu nachází i tzv. Plaza, náměstí inspirované antikou, které se stalo častým veřejným shromaždištěm.

Objekt bostonské radnice je devítipodlažní. Je formálně i funkčně rozdělen do tří úseků. První čtyři podlaží jsou plně přístupné veřejnosti. Nacházejí se zde kanceláře městského úřadu. Další prostory slouží úřadu primátora a městské rady. V nejvyšších podlažích se nacházejí kanceláře radnice, které jsou poměrně málo navštěvované veřejností. Autoři vyjádřili návrh rozdělení budovy do tří částí i materiálově. Ve fasádě se střídají cihlové povrchy s povrchy z pohledového betonu a keramickým obkladem. Pohledový beton typický pro Brutalismus, evokuje vážnost sídla primátora, přičemž cihla a keramický obklad evokují přístupnost veřejnosti.

Objekt radnice podpírá monolitická konstrukce, vyrobená portlandského betonu. Ostatní části stavby jsou železobetonové prefabrikáty a mají rozdílnou barevnost od litého betonu.

Odezva veřejnosti[editovat | editovat zdroj]

Objekt bostonské radnice se setkal s úspěchem zejména v kruzích modernistických architektů. Je považován za výborný příklad architektury brutalismu. Nicméně v řadách veřejnosti a samotných zaměstnanců radnice se objekt setkal s negativními reakcemi. Zaznamenány byly stížnosti v souvislosti s nevhodným pracovním prostředím a náročnou orientací ze strany návštěvníků objektu. Stavba byla v průběhu let 2006-2008 navržena k demolici, případně přemístění úřadu radnice do jiných prostor v rámci města.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Boston City Hall na slovenské Wikipedii.


Použitá literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LeBlanc, S .: Moderne Architektur in Amerika. Deutsche Verlags-Anstalt GmbH, Stuttgart, 1998. ISBN 3-421-03136-3, zde s. 131.
  • Miller, N., Morgan, K .: Boston Architecture 1975-1990. Přestal Verlag, Mnichov, 1990. ISBN 3-7913-1097-6, zde s. 51.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]