Šamac

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Bosanski Šamac)
Šamac
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška82 m n. m.
StátBosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
EntitaRepublika srbská
Šamac
Šamac
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha184 km²
Správa
Oficiální webwww.opstinasamac.org
Telefonní předvolba54
PSČ76230
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šamac (srbsky Шамац, dříve Bosanski Šamac / Босански Шамац) je město a opština v regionu Doboj v Bosně a Hercegovině. V roce 1991 zde žilo 6 239 obyvatel. V opštině žije zhruba 26 000 lidí; před válkou to bylo sice více (cca 32 tisíc), avšak některé části tehdejší opštiny byly odděleny a předány pod správu sousední Federace Bosny a Hercegoviny.

Název města pochází od slovo šanac, které je příbuzné s českým slovem šance a označovalo vojenské opevnění, v tomto případě příkop. Město se rozvinulo na zasypaném příkopu, který zakryl původní rozbahněný břeh.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Protékají tudy řeky Bosna a Sáva. Město existovalo již v dobách středověku, nejprve pod názvem Lukačev Šanac (poprvé zmíněn roku 1725), od roku 1878 pak existuje a používá se současný název města. V únoru 1883 sem dosáhl i telegraf a pošta; o dva roky později pak přibyla první škola. V letech 18661992 zde stála mešita (od roku 1878 nazývaná Azizova).

Šamac se proslavil hlavně svými rodáky; patří mezi ně Alija Izetbegović, první prezident Bosny a Hercegoviny, či například také Sulejman Tihić, bosňácký člen předsednictva BiH, nebo Zoran Đinđić, bývalý předseda vlády Srbska.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bosanski Šamac na bosenské Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]