Čmelák lesní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Bombus sylvarum)
Jak číst taxoboxČmelák lesní
alternativní popis obrázku chybí
Čmelák lesní
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenšestinozí (Hexapoda)
Třídahmyz (Insecta)
Podtřídakřídlatí (Pterygota)
Řádblanokřídlí (Hymenoptera)
Podřádštíhlopasí (Apocrita)
Čeleďvčelovití (Apidae)
Rodčmelák (Bombus)
Binomické jméno
Bombus sylvarum
(Linné, 1761)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čmelák lesní (Bombus sylvarum L.) je zástupce čeledi včelovitých. V České republice náleží mezi zákonem chráněné druhy. V protikladu ke svému názvu obývá zásadně otevřené krajiny, nikoli lesy.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Čmelák lesní je rozšířen po celé Evropě až do jižní Fenoskandie. Název "čmelák lesní" je zavádějící, protože nežije v lesích. Obývá okraje lesů, parky, zahrady, louky a luční sady, příkopy a náspy. Dává přednost nížinám, ale vyskytuje se i v horách až do nadmořské výšky 1400 m.

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Matka dorůstá 16 mm až 18 mm, za letu vydává ostrý řezavý zvuk. Zbarvení je méně nápadné v šedém až béžovém tónu. Uprostřed hrudi tmavý terč. Šedý zadeček má na třetím článku zřetelnou tmavou pásku. Na dalších článcích zadečku se střídají šedé a načervenalé proužky. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Hnízdo o středním počtu jedinců je budováno mělce pod zemí.

Doba letu královny začíná dubnem, mladí čmeláci létají od konce července a trubci od poloviny července. Letové období trvá do konce října. Hnízda čmeláků lesních se často nacházejí pod zemí v myších hnízdech, ale také nad zemí v bylinném patře, pod trsy trávy apod. Kolonie lesních čmeláků se skládá z 80 až 150 jedinců a královny.

Patří do druhové skupiny pocket makers, tzn. že při stavbě díla jsou pod larvami budovány zvláštní voskové kapsičky. Dělnice do nich ukládají pyl a med. Larvy nejsou krmeny, ale samy takto nashromážděnou potravu odebírají.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PTÁČEK, Vladimír. U nás žijící druhy čmeláků. Včelařství, časopis ČSV. 2013, roč. 66, čís. 4, s. 145. ISSN 0042-2924.