Bojar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Boljar)
Tento článek je o šlechtickém titulu. Další významy jsou uvedeny na stránce Bojar (rozcestník).
Portrét ruského bojara Pjotra Potěmkina od Godfreye Knellera

Bojar (bulharsky боляр nebo болярин, ukrajinsky буй nebo боярин, rusky боярин, rumunsky boier) byl příslušníkem nejvyšší feudální aristokracie v Kyjevské Rusi, Bulharsku, Valašsku a Moldavsku, obvykle hned druhý po vládnoucím knížeti. Titul vznikl v 10. století a definitivně zanikl v 17. století.

Titul přešel v křestní jméno v Rusku a Finsku ve tvaru „Pajari“.[1]

V Rusi[editovat | editovat zdroj]

Skupina ruských bojarů v 16.–17. století

V Rusku byli bojaři nejvyšší feudálové hned po velkoknížatech. Byli povinováni poskytnout vojenskou sílu, za to dostávali půdu a tím se z nich stávali mimoměstští statkáři. V době, kdy moskevský velkokníže ovládl celou Rus, ustavili tito šlechtici bojarskou dumu, se kterou se musel panovník radit. Tato skupina získávala vždy moc na úkor slabého panovníka. Tak se stalo i za mládí Ivana IV., ale poté, co se Ivan ujal plně vlády, začal výrazně omezovat jejich moc a dokonce nechal odbojné bojary popravovat.

Již téměř bez významu existovali i po Ivanově smrti, definitivní zánik nastal po reformách Petra Velikého, když jim nejprve nařídil oholení a zkrácení rukávů na jejich typických oděvech a následně je zrušil úplně.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Behind the names: Pajari[nedostupný zdroj] (anglicky)
  2. BRIGGS, Asa. Kdy, kde, proč a jak se to stalo. Praha: Reader’s Digest Výběr, 1997. ISBN 80-902069-6-4. S. 133. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]