Boldklubben Frem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Boldklubben Frem
ZeměDánsko
MěstoKodaň
Založen1886
SoutěžDanish 2nd Division
StadionValby Idrætspark
Vedení
TrenérHenrik Jensen
Oficiální webová stránka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Boldklubben Frem (také známý jako Frem, BK Frem nebo BK Frem Kodaň) je dánský sportovní klub ve čtvrti Valby v Kodani. Nejznámější je díky svému poloprofesionálnímu fotbalovému týmu. Od založení v roce 1886 vyhrál Frem šestkrát dánskou ligu a dvakrát dánský fotbalový pohár. Do nešťastného bankrotu v roce 1993 hrál Frem v nejvyšší lize ve všech s výjimkou šesti sezon.

Klub má také mládežnický a amatérský fotbalový tým a také kriketový tým. Účastní se také provozu sportovní školy KIES.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První roky[editovat | editovat zdroj]

Kádr Fremu v sezóně 1901–1902 v Kodani

BK Frem byl založen jako Fremskridtsklubbens Cricketclub 17. července 1886 skupinou odbojných mladých mužů z protivládní Venstreho reformní strany jako zástěrka pro politické aktivity. V roce 1887 byl představen fotbal a jméno bylo změněno na Boldklubben Frem, stiftet af Fremskridtsklubbens.

V prvních dvou letech života klubu se odehrály pouze dva sportovní zápasy, ale když v roce 1889 pořádala Dánská fotbalová asociace fotbalový turnaj, byl klub pozván k účasti a v roce 1890 se Frem stal prvním dánským klubem, který ve fotbalovém zápase porazil KB. V roce 1902 se Frem stal neoficiálním dánským mistrem, když vyhráli ligu hranou pod patronátem Dánské FA. Byl to historicky první seniorský titul pro klub.

V roce 1905 klub přesídlil na své vlastní hřiště v Enghaveveji ve Vesterbro a tím docílil profilu jiné dělnické třídy. Do dnešního dne sponzorují Frem jak sociální demokraté, tak unie kovodělníků. V roce 1912 se Frem spojil s reprezentativním týmem Staevnet, který pořádal lukrativní exhibiční zápasy a hrál rozhodující roli v dánské politice.

Zápas proti AB okolo roku 1940. Hráči Fremu (tmavé dresy): Pauli Jørgensen (vlevo vzadu), Johannes Pløger (druhý zprava) a Erling Sørensen (vpravo vzadu)

Nejlepší dny[editovat | editovat zdroj]

V letech 1923–1944 vyhrál Frem šestkrát Dánské mistrovství.

Divize Yo-Yoing[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1983 se Frem potýkal s ekonomickou krizí a v roce 1993 spadl po bankrotu do Danmarksserien kvůli dluhu ve výši 8 500 000 dánských korun a obvinění z podvodu.

Po krátké, ale drahé účasti v Superligaen v sezóně 2003/04 se Frem opět ocitl na pokraji bankrotu s dluhem ve výši 10 000 000 dánských korun.

Domácí hřiště[editovat | editovat zdroj]

Sídlo klubu v Enghaveveji, Vesterbro užívané v letech 1905–1942

Frem hraje své domácí zápasy na skromném Valby Idraetsparku, který vlastní město.

V raných letech sídlil Frem v Österbro v Kodani a domácí zápasy hrál na Blegdamsfaelleden, spolu se svými hlavními soupeři v prvních letech existence klubu – s AB a KB. V roce 1905 přesídlil Frem na své vlastní hřiště v Enghaveveji ve Vesterbro. To, že vlastnili hřiště, dalo Fremu výhodu volných vstupenek. Jeho poloha ale vedla k mumlání některých fotbalových fanoušků, kterým se zdálo, že hřiště je příliš daleko od města.

V roce 1942 Frem přesídlil do Valby Idraetsparku, kde byl současný stánek postaven v roce 1965. Během let se v Idraetsparku odehrálo spousta zápasů. Není jisté, kdy tato tradice skončila.

V současné době je v plánu výstavba nového stadionu.

Pocty[editovat | editovat zdroj]

Kádr Fremu ve vítězné sezóně 1943–1944
Kádr kriketu, 1892
Kádr kriketu, 1898

Kriket[editovat | editovat zdroj]

  • Mistři Kodaně
    • Vítězové (2): 1894, 1898

Významní bývalí hráči[editovat | editovat zdroj]

Kluboví funkcionáři[editovat | editovat zdroj]

Předseda Dánsko Erik Gamst
Výkonný ředitel Dánsko Hans Hermansen
Hlavní trenér Dánsko Anders Theil
Asistent trenéra Dánsko Morten Svan
Trenér rezervního týmu Dánsko Ole Rasmussen
Asistent trenéra rezervního týmu Dánsko Steen Ryborg

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]