Bohutice (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Bohutice
Zámek Bohutice, arkádové ochozy
Zámek Bohutice, arkádové ochozy
Základní informace
Slohbarokní architektura a renesanční architektura
Poloha
AdresaBohutice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky19622/7-6219 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Bohutice se nachází v obci Bohutice na Znojemsku v Jihomoravském kraji. Svým umístěním v samém centru tvoří jednu z nejvýraznějších staveb obce. Jedná se o renesančně-barokní trojpodlažní budovu, jejíž největší pozoruhodností jsou arkádové ochozy. Arkády jsou v přízemí členěny masivními kamennými hranolovými pilíři, v prvním a druhém patře pak jemnějšími toskánskými sloupy. Na křížových klenbách můžeme vidět řadu ozdob. Zámek je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

V jeho bezprostřední blízkosti se nachází čtyři zámecké sklepy pojmenované po čtyřech svatých, jejichž sochy se ve vesnici vyskytují: Sv. Václav, Sv. Michael, Sv. Jan a Sv. Florian.

V nejvyšším patře zámku se pak nachází expozice 48 soch Křížové cesty vytvořených z cedrového a lipového dřeva. Původně měly být sochy součástí tzv. Svatováclavského parku, ovšem vzhledem k jejich pohnuté historii se dnes nachází právě v bohutickém zámku, kde jsou přístupné návštěvníkům. Jsou umístěné v prostorách, které odpovídají jejich požadavkům.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zámek se nachází na místě původní tvrze, kterou nechali vybudovat koncem 14. století Kusovští z Mukoděl. Tvrz byla na přelomu 16. a 17. století přestavěna na renesanční zámek. V roce 1619 zámek vypálila císařská vojska. Byl však obnoven a nový majitel hrabě Althan jej daroval znojemským jezuitům, kteří se zde udrželi až do zrušení řádu v roce 1773. Jezuité původní stavbu v polovině 18. století rozšířili o západní křídlo a na nádvoří umístili kašnu s plastikou Sv. Floriana a po vesnici rozmístili kolem roku 1720 další tři sochy sv. Floriána, Jana Pomuckého a archanděla Michaela.[2] Později se majitelé zámku často střídali. Ve 2. polovině minulého století byl zámek nevhodným způsobem modernizován. Nyní je objekt účelově využíván.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-04-01]. Identifikátor záznamu 130399 : Zámek. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. GRUNA, Bronislav; GRUNOVÁ, Eva. Záhada bohutických kostelů. S. 10. Zrcadlo [online]. 3. června 2005. Roč. IV, čís. 11, s. 10. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]