Bohdanečské Dvory

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Bohdanecké Dvory)
Bohdanečské Dvory
ZŠ ve Svobodných Dvorech (centrum bývalých Bohdanečských Dvorů)
ZŠ ve Svobodných Dvorech (centrum bývalých Bohdanečských Dvorů)
Lokalita
Charakterosada
ObecHradec Králové
OkresHradec Králové
KrajKrálovéhradecký kraj
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
PSČ500 02
Bohdanečské Dvory
Bohdanečské Dvory
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bohdanečské Dvory (také Bohdaneč nebo Bohdanecké Dvory, německy Bohdanetz nebo Bohdanetzer Höfe) je historická osada, součást královéhradecké čtvrti Svobodné Dvory. Nachází se v centru této čtvrti.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Celá oblast Svobodných Dvorů byla osídlena už od pravěku, o čemž svědčí časté archeologické nálezy. V roce 1548 rytíř Heřman Petr Bohdanecký z Hodkova a na Landšperku koupil konfiskované městské dvory a spojil je v rozsáhlé panství s vlastní hospodářskou tvrzí, která vyhořela 25. června 1590. První zmínka o Bohdanečských Dvorech pochází až z roku 1565.

Třicetiletá válka přinesla velké zpustošení celého dvora, který zůstal opuštěný až do roku 1650, ale už 20. srpna téhož roku vyhořel po úderu blesku. V letech 1780–1800 byl bohdanečský dvůr rozdělen mezi místní obyvatelstvo, pod podmínkou, že budou vykonávat práce v městských lesích, a to v závislosti na množství pozemků, které dostali. Tito lidé se nazývali familianti. Ve stejném období vesnice dostala vlastního šoltyse. Tuto funkci vykonávali mimo jiné Schejbal, Jiří Hoza, Josef Hoza a Tomeš.

Když obce v okolí Hradce Králové získaly samosprávu (1849–1850), byly Svobodné Dvory, Bohdanečské Dvory, Klacovské Dvory a Cihelna sloučeny a získaly společnou obecní radu a starostu. Vesnice ale žily i nadále vlastním životem a měly vlastního šoltyse a radu. Každá z nich měla také v rámci své vlastní správy vlastní číslování domů a nemovitostí. V roce 1861 byla ze Svobodných Dvorů přenesena do Bohdanečských Dvorů základní škola. V roce 1876 už měla dvě třídy a v letech 1877–1878 byla vybudována nová školní budova. Rozvoj vesnice krátce přerušila prusko-rakouská válka, v blízkosti obce byly rakouské dělostřelecké baterie, které kryly ústup Rakušanů z Chlumu a jeho okolí.

V roce 1869 zde žilo 298 obyvatel, v roce 1880 šlo o 392 obyvatel a v roce 1890 jich bylo 459. Až 4. ledna 1894 byly všechny části sloučeny do společné politické a katastrální obce, a po tomto faktickém zformování obce Svobodné Dvory došlo také nakonec k zániku osady Bohdanečské Dvory. Od tohoto roku přestala existovat.

Památky[editovat | editovat zdroj]

  • Zvonice (až do roku 1894 stála v zahradě Josefa Smetany u sochy sv. Jana Nepomuckého, již neexistuje)
  • Socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1842
  • Škola z let 1877–1878 s přístavbou z roku 1933
  • Památník připomínající oběti první světové války z roku 1936
  • Sokolovna z let 1920–1921 (architekt Oldřich Liska)
  • Pošta z roku 1927
  • Zbytky tradiční cihlové architektury z 19. století

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bohdanecké Dvory na polské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]